Magyarország

2010.02.23. 20:17

15 gyanúsított, öten őrizetben a brókercégtől

<p>Öt embert őrizetbe vettek és velük együtt összesen 15 embert gyanúsítanak csalással a rendőrök a kedden kirobbant álbróker-ügyben.</p>

A cseh központú Capital Partners budapesti és debreceni irodáiban kedden tartottak házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feljelentése alapján. A gyanú szerint a csalók olyan hálózatot szerveztek, ahol fejenként 150 ezer amerikai dollárnyi befektetésért nagy hasznot ígértek az ügyfeleknek. A haszon azonban elmaradt, mivel az álbrókerek jutalékai felemésztették az eredeti befektetéseket is.


Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a jelenlegi adatok szerint 3 milliárd forintnál nagyobb kárt okozott egy értékpapír-kereskedő cég, amelynek budapesti és debreceni irodáiban kedden délelőtt házkutatást kezdett a rendőrség. A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úti irodaházban az üzletmenetet rögzítő szervert és 100 mobiltelefont foglaltak le. Az ügy a PSZÁF feljelentése alapján indult.

Az a gyanú, hogy az ügyfeleket 150 ezer dollár befektetésére vették rá, kiemelkedő tőzsdei haszonnal kecsegtetve őket, ám a sok tranzakció utáni rendkívül magas jutalék, amit a csalók levontak, idővel elvitte a befektetők befizetéseit, akiket így jelentős anyagi kár ért. Legalább 150, általában pénzügyi képesítés nélküli brókert alkalmaztak, akiknek az volt az érdeke, hogy minél több tőzsdei tranzakció jóváhagyására vegyék rá ügyfeleiket. Az ügyfeleket a telefonkönyvből és az Arany Oldalakból kiírt adatok alapján szerezték.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek kedden késő délután elmondta: kedden összesen 15 embert hallgattak ki gyanúsítottként, mindegyikük a cég valamilyen szintű vezetője. Ötüket őrizetbe is vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Csalással gyanúsítják őket. Az őrizetbe vettek között van a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzője is. A cég 150 "álbrókere" közül nem vettek őrizetbe senkit, a szerepüket még tisztázni kell. Az álbrókerek közül sokakat tanúként hallgattak meg az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!