Magyarország

2010.01.28. 17:48

Zsúfoltság a hajléktalanszállókon, veszélyben az utcán élők

<p>Országszerte zsúfoltak a hajléktalanszállók, a nagy hidegben olyanok is segítséget kérnek, akik egyébként nem szoktak. Az éjjeli menedékhelyek 100-150 százalékos kihasználtsággal működnek, de még így is vannak hajléktalanok, akik inkább az utcán éjszakáznak.</p>

Hiába betegek és hiába van nagy hideg. Zalaegerszegen vannak hajléktalanok, akik még most sem hajlandók szállóra menni, inkább az utcán élnek. A fagyos téli éjszakákon általában elhagyatott gyárépületekben, romos házakban húzzák meg magukat a szállókat kerülő hajléktalanok. A szakemberek szerint ezek az emberek most életveszélyben vannak a hideg miatt, ezért szociális munkások gyakrabban, naponta többször is látogatják őket.

Ilyenkor minden esetben viszünk magunkkal takarókat, forró teát, élelmiszert. Lehetőséget biztosítunk gyógyszerhez való hozzájutásra is. Este hattól tízig mindig kint vagyunk az utcán, rengeteg meleg ruhát osztunk szét. Amióta tart a nagy hideg, azóta hétvégén is rendszeresen felkeressük a krízishelyzetben lévő embereket - mondta Kardos T. Ádám szociális munkás.

A zalaegerszegi hajléktalanszállón több mint teltház van. A zsúfoltság most országosan jellemző a fedél nélküliekről gondoskodó intézményekre. Ám hiába van mindenhol tömeg, helyhiány miatt senkit sem küldenek el. Szorítanak helyet a létszám felettieknek is.

Az Országos Rendőrfőkapitányság legfrissebb adatai szerint tavaly szeptember óta mostanáig 84 ember halt meg a hideg miatt Magyarországon. Kettővel több, mint egy évvel ezelőtt. Az áldozatok többsége azonban nem hajléktalan volt, és nem is az utcán fagyott meg, hanem saját, fűtetlen otthonában hűlt ki. Ezt a statisztikát a szociális munkások is ismerik, ezért a mostani, úgynevezett krízisidőszakban azokat is felkeresik, akik esetleg a saját otthonukban vannak veszélyben. Persze csak akkor segíthetnek, ha tudnak a rászorulókról. A diszpécserszolgálatok országszerte a nap 24 órájában riaszthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!