Magyarország

2010.01.27. 19:22

Nem maradnak őrizetlenül a stratégiailag fontos helyek a fegyveres biztonsági őrök egyesülete szerint

<p>A sajtóhírekkel ellentétben nem maradnak őrizetlenül a fegyverhasználattal kapcsolatos jogszabályi hiányosságok miatt itthon az úgynevezett stratégiai objektumok - olvasható a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök Szakmai Egyesületének szerdai közleményében.</p>

Ezekre a helyekre fegyveres biztonsági őrök vigyáznak ugyanis, akikre más szabályozás vonatkozik.


A napokban megjelent hírek szerint egy jogszabályi hiányosság miatt a stratégiailag fontos épületek és intézmények is fegyveres őrzés nélkül maradhatnak. Több helyen a Paksi Atomerőművet és honvédségi épületeket hoztak fel példának. A hiányosság lényege, hogy a vonatkozó törvényből kimaradt egy rész, és emiatt a biztonsági cégeknek vissza kellene szolgáltatniuk a fegyvereiket.

A Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök Szakmai Egyesületének szerdai közleménye szerint az ország stratégiai objektumainak döntő többségét fegyveres biztonsági őrök őrzik. Az ő jogállásuk, tevékenységük és jogkörük lényegesen eltér a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelmi tevékenységtől. A kétfajta tevékenységet két külön törvény szabályozza.

A szakmai szervezet szerint a fegyveres biztonsági őrök lőszereire és lőfegyvereire nem terjed ki a vitatott jogszabály, így azokkal összefüggésben semmiféle engedélyezési probléma nem merül fel. A hírekben említett kategória kimaradása a fegyvertörvényből valóban szerencsétlen mozzanat, de ez a fegyveres biztonsági őrök működésére nincs hatással. Az egyesület közleményében határozottan kijelenti, hogy a stratégiai épületek továbbra is biztonságban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!