Magyarország

2010.01.28. 16:52

Bajnai: A kormány 50 millió forintos keretet biztosít a szlovákiai magyaroknak, akiket a nyelvhasználat miatt büntetnek meg

<p>A kormány 50 millió forintos keretösszeget biztosít a szlovákiai magyarokat képviselõ szervezeteknek, hogy abból fizessék ki a nyelvhasználat miatt esetlegesen megbüntetetett magyarokat - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon.</p>

A magyar miniszterelnök bízik benne, hogy sikerül a szlovák kormányt jobb belátásra bírni az államnyelvtörvény végrehajtása ügyében, és így erre a forrásra nem lesz szükség. Azok, akiket megbüntetnek, február elsejétõl egy ingyenesen hívható zöld számon, illetve interneten jelenthetik azt be. A kormányszóvivõ nem tud arról, hogy eddig bárkit megbüntettek volna a magyar nyelv használata miatt Szlovákiában.

A magyar kormányfõ reméli, hogy a szlovák kormány visszatér a Szécsényben megkezdett útra, és az EBESZ, valamint az EU ajánlásainak megfelelõen módosítja az államnyelvtörvény végrehajtási rendeletét. Bajnai Gordon hozzátette: Szlovákiának mihamarabb meg kell alkotni a kisebbségvédelmi törvényt és el kell tekintenie a büntetések kiszabásától. A magyar kormány jogi és pénzügyi segítséget kíván nyújtani mindazoknak, akiket saját kisebbségi nyelvük miatt büntetnek a hatóságok. Bajnai Gordon hozzátette: a szlovákiai magyaroknak saját hazájukhoz kell lojálisnak lenniük, ám ezt a lojalitást erõsítheti kisebbségi nyelvük használata is.

A kormány által biztosított 50 millió forintos kerettámogatást a szlovákiai magyar szervezetekhez juttatják, amelybõl jogi és pénzügyi segítséget nyújthatnak azoknak, akiket a szlovák hatóságok a kisebbségi nyelv használata miatt büntetnek meg. A kormány nem kíván beleszólni a pénzek elosztásába, azt a helyi szervezetekre bízza - hangsúlyozta a kormányfõ. A miniszterelnök civilek támogatására is számít, akik további adományaikkal növelhetik ezt a keretösszeget. Az 50 millió forintos támogatási keretet a költségvetés tartalékából biztosítja a kormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!