Magyarország

2009.01.10. 13:23

Szmogriadó - a lakosság önkorlátozását kérik

<p>Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát: Budapesten kívül Miskolcon, Putnokon, Nyíregyházán, Szegeden és Dorogon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szállópor koncentrációja.</p>

Ezekben a városokban meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szállópor koncentrációja, de a levegő szennyezettsége az elmúlt napokban az ország egész területén jelentősen megemelkedett. Mivel hétfőig nem várható olyan változás az időjárásban, amely ezt enyhítené, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium arra kéri a lakosokat, hogy a településeken belül lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, és aki teheti, hagyja otthon az autóját.

Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy szombatig Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Nyíregyházán, Szegeden és Dorogon mértek két egymást követő napon 75 mikrogramm/m3 -nél magasabb szállópor koncentrációt, ez pedig meghaladja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket.

Szegeden már január 6-án, Miskolcon pedig 8-án felhívták a lakosok figyelmét, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig az utcán, és ne használják az autóikat, hogy a szennyezettség ne növekedjen.

A légszennyezettség növekedését az időjárás és a gáz helyett az alternatív tüzelőanyagok nagyobb arányú lakossági felhasználása okozta. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 2 napban a magasban továbbra is melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, míg a medencét hideg levegő tölti ki. Emiatt, és mert nem várható szél, a felszín közelében várhatóan tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja.

A levegő minőségének romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti, mert légzőszervi tünetek jelentkezhetnek náluk, illetve súlyosbodhatnak a panaszaik.
Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szállópor értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/m3 -t, riasztási kötelezettségük pedig akkor van, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/m3 -t és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Budapesten a főpolgármester kérte a lakosságot és a közintézményeket, hogy elsősorban a kedvezőtlenül sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű járművek fővárosi használatát szüneteltessék. Kérik, hogy mérsékeljék a gépkocsi-használatot és a saját jármű helyett a közösségi közlekedést használják, továbbá csökkentsék kibocsátásukat a légszennyező források üzemeltetői, a nyílt téri égetés pedig tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!