Magyarország

2008.12.08. 18:43

Lepragyanú Csengersimán

<p>Csengersima - Egy valószínűleg leprás, romániai magyar jelent meg vasárnap délután egy csengersimai éjjel-nappali kisbolt pénztáránál - tudtuk meg hétfőn. Utánajártunk: mi történt valójában a határmenti településen?&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/lepragyanu-csengersimanal/cn/szon-news-km_01-20081208-013728">Bővebben a lepráról: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

18:45: Kórházba szállították a beteget

A csengersimai polgármester fülébe is eljutott a történet híre. Egyelőre számára is homályos a história:

– Sok a szóbeszéd, nehéz eldönteni, hogy mi az igazság. Azt mondják, hogy magyarul szólalt meg a messziről jött idegen...

A hivatalos jelentés így szól: „A Csengeri Határrendészeti Kirendeltség járőrei vasárnap délután igazoltattak egy román állampolgárságú nőt. Mivel orvosi ellátásra szorult, mentőt hívtak hozzá, akik kórházba szállították” – erősítette meg Fülöp Gergely r. százados, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

– Valóban megtörtént az eset, az országba belépő nő a határrendészeti igazoltatás során állította magáról, hogy leprás – közölte dr. Bajnay Benő tisztifőorvos. – A határrendészek a mentőszolgálatot vették igénybe. A mentők megfelelő módon izolálva szállították a fehérgyarmati kórház sürgősségi osztályára, ahol elkülönítve megfigyelés alatt tartották. Hétfőn az egyik fővárosi kórházba került az illető, ahol speciális szakambulanciai vizsgálatokon esett át. Az egyén közvetlen, szoros környezetében a szükséges közegészségügyi intézkedéseket végrehajtották. Túl azon, hogy mit állított magáról a nő, annak igazát csak a vizsgálatok lefolytatása után lehet alátámasztani vagy cáfolni.

18:20: Megszólalt az eladó, aki találkozott a beteggel

– Még nem tértem magamhoz, megviseltek a történtek – kereste a szavakat Dolgos Marianna, aki a pénztárból elhűlve tapasztalta a különös dolgokat. – Hosszú fehér kabátban, mezítláb járkált a kövezeten... Sovány volt, mintha púderezve lett volna a sebes arca. Első ránézésre férfinak gondoltam, utána mondták, hogy nőről van szó. Amikor ránéztem, sajnáltam, de ahogy megláttam a kezében a kétdecis pálinkásüveget, amit fizetés előtt felbontott és meghúzott, máris felháborodtam. Nem tudom, mit ivott, azt viszont nem felejtem el, hogy a vonalkód lehúzása után hatszázhatvan forintot fizetett. Nyomban kezet mostam, rossz érzés fogott el. Kis idő múlva a határrendészek ellenőrizték, akkor kezdődött csak a kalamajka. Most mondja meg, ugye, hogy képtelenség nyugodtan aludni!? Elég volt-e a fertőtlenítés? Elvárnám, hogy tájékoztassanak, mert nem érzem jól magam a bőrömben.

Mi a lepra?

A lepra az egyik legősibb ismert fertőző betegség. Elnevezése a görög lepros (kiütés) szóból ered (Magyarországon a bélpoklosság elnevezést is használták), kórokozóját 1873-ban fedezte fel Armauer Hansen. A Mycobacterium leprae a tuberkulóziséval rokon, és a környéki idegeket támadja meg (az agyat és a gerincvelőt nem érinti). A fertőzöttek 95 százaléka nem betegszik meg, mivel természetes immunitással rendelkezik a betegséggel szemben, csak azok veszélyeztetettek, akik huzamosabb ideig egy háztartásban élnek egy beteg személlyel. Többek között orron és szájon át cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje több év is lehet. A lepra előrehaladott tünetei (a testi torzulások, csonkulások) akkor is visszatetszést, kiközösítést okoznak, ha a beteg már gyógyult, illetve nem fertőz.

18:00: Leprás vagyok – dünnyögte a titokzatos idegen vasárnap délután a csengersimai éjjel-nappali bolt mellett a döbbent határrendészeknek. A feszülten figyelő boltosok és a bámészkodók felbolydult méhkas módjára tanakodtak, hitetlenkedésüknél csak a tanácstalanságuk volt nagyobb. Azóta sem tudják, mitévők legyenek, baljós érzet gyötri mindazokat, akik közelről látták a magyarul beszélő, állítólag Segesvárról érkezett rejtélyes alakot.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!