Magyarország

2008.11.06. 17:04

A pilóta a felelős a fehérgyarmati vadászgép balesetért

<p>A pilóta felelős a nyáron Fehérgyarmatnál lezuhant vadászgép balesetéért, amiben a gépet irányító főhadnagy és a vele megfigyelőként utazó alezredes is életét vesztette.</p>

Ezt állapította meg a katonai ügyészség most lezárult vizsgálata. E szerint a pilóta eltért a repülési tervtől és bemutatót tartott barátainak. Az egyik manővernél azonban túl alacsonyan szállt és már nem tudta felhúzni a gépet. Mivel a tapasztaltabb társa csak megfigyelőként tartózkodott a gépen, őt nem terheli felelősség a tragédiáért.

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetése miatt indított nyomozást a baleset után. A most lezárult vizsgálatból kiderült, hogy a gépet vezető pilóta értesítette barátait, és rokonait, hogy arra fog repülni. A pilóta még repülés közben is küldött sms-t az egyik barátjának, hogy érkezik.

A főhadnagy több repülési szabályt is megszegett, közben 30-50 méterre közelítette meg a földfelszínt és különböző műrepülő figurákat hajtott végre a repülőgéppel 4 percen át - mondta el a Független Hírügynökségnek Ludmán Zsolt a Debreceni Katonai Ügyészség vezető helyettese.

Az egyik úgynevezett bal harcfordulónál azonban olyan alacsonyan, és kis sebességgel repült, hogy már nem volt elég felhajtó erő ahhoz, hogy felhúzza a gépet és a földhöz csapódtak. A főhadnagy és a vele megfigyelőként utazó alezredes is életét vesztette a június 20-i balesetben. Őt egyébként nem találta felelősnek a katonai ügyészség. Mivel pedig a balesetet okozó főhadnagy is életét vesztette a katonai ügyészség lezárta a nyomozást.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!