Magyarország

2008.10.02. 19:35

Kezdődik az influenza-szezon?

<p>A jövő hét közepén már kérhető az ingyenes, influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál. Az új összetételű vakcinát a hét elejétől osztják ki a rendelőknek - most a szokásosnál egy hónappal korábban, hogy az oltás még a járvány előtt védettséget nyújtson.</p>

A vakcináért nem kell mindenkinek kifizetnie a 2-3 ezer forintot. A veszélyeztetettek, például az idősek vagy krónikus betegek, összesen egymillió háromszázezren, ingyen kapják a védőoltást hamarosan. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-Alföldi Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője azt mondta: jövő kedden szállítják ki az oltóanyagokat, szerdán pedig országosan megkezdődik az oltás.

A védekezést a megszokottnál idén egy hónappal korábban kezdik, mert elképzelhető, hogy hamarabb kezdődik a járvány, mint tavaly. Magas láz, köhögés, végtagfájdalom - a tünetek változatlanok lesznek, de a vírus nem. Idén három új influenza-vírustörzs jelent meg a világon, ezért az Egészségügyi Világszervezet teljesen megváltoztatta az oltóanyag összetételét.

Németh Emese háziorvos elmondta: az oltás 98-99 százalékos védettséget jelent, tehát ha valaki megkapja, akkor az influenzát elkerülheti. Ha valaki pedig az oltás után két héttel fertőződik meg, akkor egy enyhébb lefolyású megbetegedésre lehet számítani.

A járványügyi szakemberek szerint az új vírustörzsek nem biztos, hogy a korábbiaknál súlyosabb megbetegedést okoznak. Influenza miatt egyébként tavaly körülbelül 400 ezren fordultak orvoshoz, de a szakemberek szerint dupla ennyien, vagyis 800 ezren kapták el a betegséget. Az új vírustörzsek megjelenése miatt idén akár kétszer ennyi influenzás is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!