Magyarország

2008.10.02. 05:23

Emléktáblával emlékeznek ma az elsüllyedt magyar csatahajóra

<p>Nyolcvankilenc tengerésznek, köztük 41 magyar áldozatnak állít emléket a Honvédelmi Minisztérium és a Hadtörténeti Intézet, illetve a Magyar Búvárszövetség csütörtökön, a 90 éve elsüllyesztett hadihajó, a Szent István roncsainál.</p>

A megemlékezésen résztvesz Szekeres Imre honvédelmi miniszter is. A monarchia hajóját, rajta a magyar tengerészekkel 1918. június 10-én két torpedó süllyesztette el az első világháború végén az Adrián, az otrantói szorosban. A roncsot 1993 és 97 között már feltárták.

Csütörtökön honvédségi búvárok merülnek le és egy gránittáblát helyeznek el az Adria mélyén. A bronz koszorúval ellátott gránittáblán az egykori monarchia haditengerészeti akadémiájának jelmondata lesz olvasható, három nyelven: "A kötelesség előbbrevaló mint az élet". A magyar küldöttség kora reggel, repülővel indul a kecskeméti reptérről, majd a horvát tengerpartról egy ottani hadihajóval közelítik meg a roncsot. A magyar delegációt Szekeres Imre honvédelmi miniszter vezeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!