Magyarország

2008.09.03. 18:20

Ukrajna Nyíregyházán ünnepel

<p>Nyíregyháza - Nyíregyházán, a Krúdy szállóban köszöntötte vendégeit a 17 éves szabad Ukrajna főkonzulja Ivan Ivancho. A rendezvényen elismeréseket adott át azoknak, akik az elmúlt időszakban segítették a két ország kapcsolatát. <dia width="900" height="700" alt="Ukrajna Nyíregyházán ünnepel 2008.09.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Ukrajna_Ny_regyh_z_n__nnepel__2008_09_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Ukrajna Nyíregyházán ünnepel 2008.09.04." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/080903ukrajna_nemzeti_unnep_ps.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Hazánk legnagyobb lélekszámú szomszédja, a csak megyénkkel határos Ukrajna 17 éve kiáltotta ki függetlenségét. Ivan Ivancho főkonzul az ukrán himnusz hangjait követően üdvözölte a mintegy száz vendéget, majd köszöntőjében elmondta: államunk fiatal, de testet öltenek benne a kijevi ősi hagyományok, az ukrán nép szabadságért és a jogaiért vívott évszázados harca. Már felnőtt az a generáció, amelynek fogalmában összenőttek azok a fogalmak mint a nemzeti érdek, emberi jog, a szólás szabadsága, a vallás szabadság, a szabad mozgás és a választási szabadság.

Ukrajna belpolitikai közegében felépítésre került egy stabil, demokratikus hatalmi rendszer. Alapjait az európai értékrend és a demokrácia hagyományai a piacgazdaság, az emberi jogok, és az emberi szabadság tisztelete, valamint a sajtószabadság képezik. Ezek a prioritások szerves részét képezik a magyar partnereink baráti építő és egyenértékű jószomszédi viszony ápolásának. A továbbiakban a főkonzul elismeréseket adott át Csabai Lászlónénak, Molnár Lászlónak, Czapp Istvánnak és Bodnár Lászlónak, a korábban a két ország kapcsolatában kifejtett eredményes tevékenységéért.

Háttér

Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet egy december 1-jén megtartott választáson az ukránok többsége támogatott. Az országban azóta többpártrendszer mûködik. Még ugyanebben az évben kisebb konfliktus alakult ki Ukrajna és Oroszország között a Krím-félsziget hovatartozásáról. 1994-ben Bill Clinton amerikai és Leonyid Kravcsuk ukrán elnök egyezményt kötött Ukrajna nukleáris fegyvereinek leszerelésérõl.

2004-ben Leonyid Kucsma elnök bejelentette, hogy nem indul az elnökválasztásokon. Két jelölt mérkõzött meg, Viktor Janukovics, aki mind Kucsma, mind Oroszország támogatását maga mögött tudhatta, illetve Viktor Juscsenko, aki a nyugatra nyitás politikáját tartotta szem elõtt. A lezajlott választásokon a hivatalos eredmények szerint parányi többséggel Viktor Janukovics gyõzött, ám az ellenzék hívei tüntetésekbe kezdtek Kijev utcáin, új választásokat követelve, a keleti régiókban történt választási csalások és megfélemlítésekre hivatkozva (narancssárga forradalom). Az alkotmánybíróság végül megsemmisítette a választási eredményeket. A gyõztes narancssárga forradalmat követõen a nyugati orientáltságú Viktor Juscsenko vált Ukrajna elnökévé.

Kapcsolódó cikkek:
· Madárelhullás Ukrajnában
· Hathengeres csempészcigi
· hirek.szon.hu

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!