Magyarország

2008.09.29. 05:52

Megkezdi az Alkotmánybíróság a precedensjog áttekintését

<p>Még októberben megkezdi az Alkotmánybíróság a precedensjog áttekintését.</p>

Még októberben megkezdi az Alkotmánybíróság a "stratégiai kérdések" áttekintését, vagyis néhány alapvető ügyben megnézik és értékelik a rendszerváltás óta eltelt időszak gyakorlatát - tudta meg a Népszava.

Azt vizsgálják, hogy a testület korábban milyen álláspontot alakított ki például a diszkrimináció ügyében és általában abban, hogy a precedens mit is jelent pontosan a magyar jogrendszerben. Ennek áttekintését és a nemzetközi joghoz igazítását az utóbbi időben többen is szorgalmazták. Bárándy Péter volt igazságügyminiszter például úgy látja, hogy bátorság azt állítani, hogy a társadalom a gyűlölködőt kiveti magából. Ezt a véleményt legutóbb nyáron fejtette ki az Ab, amikor megsemmisítette azokat a módosításokat, amelyek a gyűlöletbeszédet próbálták bizonyos keretek közé szorítani.

Az Alkotmánybíróság közben hétfőn megkezdi az Albert házaspár által útjára indított népszavazási kérdés tárgyalását. Emellett nyolcadszor tárgyalnak az alkotmánybírák a köztársasági elnök tavaly januári beadványáról, amelyben véleményt kért az érdekegyeztetésről hozott törvény egyes pontjairól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!