Magyarország

2008.07.12. 18:23

MSZP: a kormány nem hagyja cserben a panellakások lakóit

<p>A kormány se a gáz, se a távhő árát nem emeli, de az MSZP már kidolgozta azt a javaslatot, amely valódi megoldást jelent a távfűtéses lakásokban élők számára. Így reagált Kékesi Tibor szocialista képviselő László Tamás ellenzéki politikus szombati nyilatkozatára.</p>

A Fidesz szerint a kormány cselekvésképtelen az emelkedő távhődíjjal szemben, ezért kezdeményezik, hogy a távhődíj 20 százalékos áfája 5 százalékra csökkentjen.

A Fidesz szerint augusztustól újabb 5,5 százalékkal emelkedik a fűtésszámla, ami már elviselhetetlen terhet ró a 640 ezer távfűtéses háztartásban élő 1,6 millió emberre. Az ellenzék már a héten benyújtotta az áfa-csökkentésre irányuló javaslatát, de az Országgyűlés költségvetési bizottsága nem támogatta a javaslatot.

Kékesi Tibor szerint a szocialisták több hónap munkájával dolgozták ki azt a javaslatot, amely egyrészt támogatja a korszerűsítést, másrészt annak elvégzéséig átmeneti hozzájárulást ad a számlák kifizetéséhez. Ez nem a fogyasztásra ösztönző, és jó, ha egyszeri hatással járó áfa-csökkentés, hanem egy olyan, alanyi jogon járó környezetvédelmi támogatás, amely a szabályozhatóság, a mérhetőség megteremtésével, a hőszigeteléssel a felére csökkenthetővé teszi még ennek a környezetbarát energiának a felhasználását is - áll az MSZP közleményében.

Folyamatosan működik a rászorulók energiakiadásait csökkentő támogatási rendszer is, ami jelenleg a háztartások felét érinti. Mindezek több és tartósabb segítséget jelentenek, mint a Fidesz rögtönzött és felelőtlen javaslata, amellyel leginkább magukat akarják támogatni - fogalmazott a szocialista képviselő.

Kapcsolódó cikkek:

A Fidesz szerint a kormány cselekvésképtelen az emelkedő távhődíjjal szemben 
Fidesz szerint a kormány cselekvésképtelen az emelkedő távhődíjjal szemben. Budapesten augusztustól újabb, 5,5 százalékkal emelkedik a díj, ami már elviselhetetlen terhet ró a 640 ezer távfűtéses háztartásban élő mintegy 1,6 millió emberre...

Őszre elkészül a Fidesz gazdasági programja
Október végére elkészül a Fidesz új gazdasági programja. Tizenkét albizottság dolgozik a tervezeten, amelynek a tavaly elfogadott Erős Magyarország elnevezésű program a "lelke".

Drágul a gáz és a távhő
Júliustól átlagosan 9,9 százalékkal kell többet fizetni a lakossági földgázért, az ipari fogyasztóknak 7,7 százalékos drágulással kell számolniuk.

20 ezerrel fizethetünk többet a távfűtésért és a melegvízért
Az emelés egy átlagos – 1660 köbméter éves fogyasztású –, az ártámogatást igénybe nem vevő háztartásnak havonta csaknem 1540 forintos többletkiadást jelent majd.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!