Magyarország

2008.06.07. 09:32

Nyugodt volt az éjszaka Pátkán

<p>Pátka - Nyugodtan telt az éjszaka a Fejér megyei Pátkán, ahol péntek este majdnem összecsapott a falu roma és nem roma lakosainak egy része.</p>

Az éjszaka már nem történt újabb incidens, a fokozott rendőri jelenlétet azonban továbbra is fenntartják a településen - tájékoztatta a Független Hírügynökséget R. Szabó Ágnes, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor kedden hajnalban Molotov-koktélokat dobtak romák lakóházaira. Senki nem sérült meg, a támadással három polgárőrt gyanúsítanak. Őket előzetes letartóztatásba helyezték. A pátkaiak pénteken lakossági fórumot hívtak össze, hogy pénzt gyűjtsenek a polgárőrök családjainak. Szerintük a polgárőrök ártatlanok, és szeretnék tudni, hogy mi van velük. A fórumon többen arra panaszkodtak, hogy családjaik életveszélyes fenyegetéseket kapnak. Sokan a rendőrség elé akartak vonulni demonstrálni, de végül 50-60 ember a romák házaihoz vonult, hogy összetartásukat békés módon mutassák.

A házaknál azonban 10-15, kaszákkal, botokkal felfegyverzett ember rohant rájuk. Társaik közül többen vissza tudták fogni őket, még mielőtt a csoportot kísérő rendőrökhöz értek volna, akik egyébként a járőr kocsikkal elállták az utat. A felfegyverzett csapatot maguk a romák is próbálták visszafogni, így végül nem volt összetűzés.

A molotov-koktélos támadás után fokozott rendőri jelenlétet rendelt el a megyei főkapitány, a szokottnál több rendőr továbbra is a településen marad.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!