Magyarország

2008.06.08. 16:47

Kegyelem a beteg magyar drogfutárnak

<p>Hazaérkezett Ecuadorból az a súlyosan beteg magyar férfi, akit drogfutárként ítéltek el korábban a dél-amerikai országban. A férfit korábban jó magaviselete miatt&#160;feltételes szabadlábra helyezték, de elnöki döntés kellett ahhoz, hogy elhagyhassa az országot</p>

Hazaérkezett Ecuadorból az a súlyosan beteg magyar férfi, akit drogfutárként ítéltek el korábban a dél-amerikai országban - közölte vasárnap a Külügyminisztérium szóvivője. A férfi hazahozatalában nagy szerepe volt a magyar diplomácia erős közbelépésének - mondta el Szelestey Lajos.

A férfit korábban jó magaviselete miatt - a börtönben lelkésztanfolyamot végzett el - feltételes szabadlábra helyezték, de elnöki döntés kellett ahhoz, hogy elhagyhassa az országot - tudatta Szelestey Lajos. A külügyi szóvivő elmondta, hogy a magyar diplomácia erős fellépésére volt szükség, hogy a súlyosan beteg férfi Magyarországra jusson, ahol megkezdhetik kezelését.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter május közepén a Független Hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a fiatalember már szabadlábon van, útlevelet is kapott, és már csak egy elnöki aláírás hiányzik ahhoz, hogy hazatérhessen. Göncz Kinga az Európai Unió -Latin-Amerikai csúcstalálkozó keretében beszélt a magyar drogfutár esetéről ecuadori kollégájával, humanitárius ügynek nevezve a kérdést a magyar férfi egészségügyi állapota miatt.

Iványi Gábortól, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke a Független Hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, hogy a fiatalember itthon nem kerül börtönbe. Tettének elbírálása nem lehet itthon súlyosabb ugyanis, mint külföldön, ahol már két éve feltételes szabadlábon van.

Ecuadorban a beteg fiatalemberen kívül három másik magyar is feltételesen szabadlábon van. Két ember közülük egy évig volt vizsgálati fogságban, anélkül, hogy ügyükben előrelépés történt volna. A harmadik magyar már a börtönből került ki feltételesen - ő Quitóban, Ecuador fővárosában él, és megnősült. Két börtönben lévő magyar idén éri el azt az időt, hogy kérhessék feltételes szabadon bocsátásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!