Magyarország

2008.04.02. 22:02

Gyurcsány: várható volt, hogy Kóka vezetésével az SZDSZ kilép

<p>"Várható volt, hogy Kóka János vezetésével az SZDSZ előbb-utóbb kilép a kormánykoalícióból"- jelentette ki a miniszterelnök szerdán a Független Hírügynökségnek a Budapestről Bukarestbe tartó repülőgép fedélzetén.</p>

Gyurcsány Ferenc, aki a NATO csúcstalálkozójára indult a román főváros felé azt mondta: egyedül az lepte meg, hogy a szabaddemokraták Horváth Ágnes  egészségügyi miniszter fölmentésekor döntöttek úgy, hogy kilépnek. Mint fogalmazott: "a koalíció fölmondására már az előző hetekben is voltak jelek."

Arra a kérdésre, hogy a reformokat végre tudják-e hajtani kisebbségben, a miniszterelnök azt mondta: a kabinet "nem lesz béna kacsa. Egyeztetni kell, új gondolatok kellenek a közoktatásról, az egészségügyről. Úgy látom, hogy a szocialisták képesek bizonyítani, hogy egyszerre képesek a nyugalomra és a változásra"- tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy kivel helyettesíti majd a lemondott SZDSZ-es minisztereket és államtitkárokat, azt mondta, hogy majd csak április 26. után foglalkozhat ezzel. "Addig a szabaddemokratáknak a joga és kötelessége a jelölés a koalíciós szerződés értelmében. Utána természetesen megtesszük a szükséges lépéseket"- fogalmazott a kormányfő. Az elkövetkező időszak munkájával kapcsolatban azt mondta, hogy ezután sokkal többet kell a parlamentben egyeztetni a kérdésekről.

Arra a fölvetésre, hogy az otthoni kormányválság ellenére miért utazott el a bukaresti NATO-csúcsra, Gyurcsány Ferenc azt mondta: mindennek megvan a maga ideje. "Kormányozni kell az országot, fontos döntéseket kell hozni, például a NATO-ban, és persze az otthoni helyzetet is meg kell oldani"- fogalmazott a politikus. A miniszterelnök a tervezettnél egy nappal korábban, már csütörtök kora délután hazautazik Budapestre. Magyarországot pedig a külügyminiszter képviseli a NATO csúcs pénteki zárásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!