Magyarország

2007.12.21. 16:32

Schengen után - ünnepség Nyírbátorban

<p>Magyarország schengeni övezethez történő csatlakozásának napja alkalmából ünnepséget rendeztek pénteken Nyírbátorban, melyet egy beregsurányi határátkelő-élátogatás követett. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/schengen-utan/cn/szon-news-km_01-20071221-021755"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Háttér</B></A> [.doc - 60KB]&#160;<DIA alt="Schengen után - ünnepség Nyírbátorban 2007.12.21." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Schengen_ut_n____nneps_g_Ny_rb_torban_2007_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Schengen után - ünnepség Nyírbátorban 2007.12.21." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-nybator1_ps_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-nybator2_ps_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:25: A határnyitást ünnepeltek
Csütörtök éjfél óta ellenőrzés nélkül lehet áthajtani itthonról Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé, mivel Magyarország is a schengeni övezet teljes jogú· tagjává vált. Ezen az 1100 kilométer hosszú határszakaszon már nem állítja meg határőr az utazókat, bárki ellenőrzés nélkül átmehet.

A schengeni övezethez történő csatlakozásának napja alkalmából az Országos Rendőr-főkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság és a Nyírbátori Határőr Igazgatóság pénteken Nyírbátorban szervezett ünnepséget.

Az eseményen részt vett: dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, dr. Veres János pénzügyminiszter, dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány, dr. Béndek József a határőrség országos parancsnoka, valamint Anne Holmlund Finnország külügyminiszter is, aki örömét fejezte ki a határnyitás alkalmából. A schengeni terület kiterjesztése a magyarok számára nagyon fontos a kapcsolatok miatt, de szimbolikus jelentősége is van– mondta a finn politikus.

Az ünnepséget Takács Albert nyitotta meg. A miniszter emlékeztetett arra, hogy ma már a keleti (ukrán és román) határ átlépése után az unió országai között szabadon közlekedhetnek az emberek. A keleti határ szigorúbb védelmét az úgynevezett schengeni alap több milliárd forint értékű fejlesztésével értük el. Ebben szerepelnek a legmodernebb technikai eszközök beszerzése, számítógépes rendszer kifejlesztése– tette hozzá a tárca vezetője.
Veres János köszöntőjében azt a felelősséget említette, amely a keleti határ védelme miatt hárul az itt tevékenykedő rendőri és vámszervekre. Hozzátette: a szigorúbb határátlépés mellett arra is figyelemmel kellett lennünk, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok könnyen tudjanak eljutni hazánkba.

Ezt segíti a Magyar Köztársaság Kormánya és Ukrajna Miniszteri Kabinetje között a kishatárforgalom szabályozásáról szóló egyezmény.

Bencze József a januártól érvényben lévő új helyzetről a rendőrség és a határőrség integrációjáról beszélt. A két szervezet egyesült állománya felkészült és készen áll az új feladatok ellátására– hangsúlyozta a főkapitány.

11:00: A rendezvényt az Országos Rendőr-főkapitányság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság és a Nyírbátori Határőr Igazgatóság szervezte.

A rendezvény előtt 10 órától a Báthori Várkastély látványos rendőrségi és határőrségi bemutatóknak adott otthont.

Az ünnepségen jelen volt, majd a schengeni csatlakozásról helyszíni sajtótájékoztatót tartott:

Dr. Takács Albert, igazságügyi és rendészeti miniszter,

Dr. Veres János, pénzügyminiszter,

Dr. Bencze József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány,

Dr. Béndek József hőr. altábornagy, a Határőrség országos parancsnoka,

Tímár Zoltán, az IRM sajtóreferense.

Kapcsolódó cikkek:

- Fullajtár András, Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!