Magyarország

2007.12.21. 06:00

Röszkénél pezsgővel köszöntöttek az első nem uniós belépőt

<p>Éjfél óta ellenőrzés nélkül lehet áthajtani itthonról Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé, mivel Magyarország is a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált.</p>

Ezen az 1100 kilométer hosszú határszakaszon már nem állítja meg határőr az utazókat, bárki ellenőrzés nélkül átmehet.

A történelmi pillanatot az érintett határok nagy részén megünnepelték. Zala megyében utcabált rendeztek, Röszkénél emléklappal köszöntötték a schengeni övezetbe elsőként belépő nem uniós állampolgárt. Tornyosnémetinél és Hegyeshalomnál több százan gyűltek össze a határnyitásra.

Több száz meghívott, köztük politikusok, polgármesterek, határőrök ünnepelték csütörtök éjfélkor Hegyeshalomnál a schengeni határnyitást. A legnagyobb nyugati határátkelő utolsó sorompóját Göncz Kinga külügy- valamint Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter segítségével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerelte le. Ezután bezárták a szolgálati helyet, melynek kulcsát az útlevélkezelők átadták Béndek Józsefnek, a Határőrség országos parancsnokának. A több száz résztvevő később emléktáblát avatott fel a Határkőnél, végül ünnepélyesen levonták a Határőrség zászlaját.

Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a szlovákiai Kassa megye elnökei közösen bontották el éjfélkor a határt jelképező sorompót a Borsod megyei Tornyosnémetinél. A szétfűrészelt sorompó darabjait szuvenírként hamar széthordta a többszáz fős közönség. Ezután magyar oldalról egy boroshordót, szlovák oldalról pedig egy sörös hordót vittek át lovas kocsival. A hordókat később csapra verték. Csütörtök kora este 18 szlovák és magyar határmenti település polgármesterei együttműködési megállapodást írtak alá. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy közösen adnak be uniós pályázatokat, gazdasági és kulturális együttműködésről is döntöttek.

Éjfélkor a 100 km hosszú magyar-szlovén határon is megszűnt az ellenőrzés. A Zala megyei Rédicsen a Mura-vidéki magyar közösségek szerveztek ünnepséget. Tűzijátékkal, tábortűzzel és utcabállal ünnepelték a határnyitást. Éjfélkor a határőrök leszerelték a táblákat és a sorompókat, ezzel hivatalosan is megszűnt a rédicsi határátkelő. A határnyitásnak egy kettéhasított fát ábrázoló festménnyel állítottak emléket az ünneplők. Éjfélkor a kép két felét összekötötték. Remélhetőleg örökre - mondta Stokker Sándor, Rédics polgármestere. A hivatalos ünnepi rendezvény itt péntek délben kezdődik egyébként, többek között Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének részvételével.

Éjfélkor megnyíltak a határok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonalain is. Már nem ellenőrzik az útleveleket a sopron és a szentgotthári állomáson, valamint Fertőszentmiklós és Pamhagen között. A határnyitás lehetővé tette azt is, hogy a GYSEV osztrák partnerével, az ÖBB-vel napi egy vonatpárt indítson Fehring állomásra. Ezzel megteremtik a vasúti összeköttetést Stájerország, Nyugat-Magyarország és Burgenland között - olvasható a GYSEV közleményében.

A Csongrád megyei Röszkénél emléklappal és pezsgővel köszöntötték az első nem uniós állampolgárt, aki elsőként lépett be a kibővített schengeni övezetbe. Az újvidéki nő budapesti barátjával a karácsonyi ünnepekre érkezett Magyarországra. A szerb-magyar határon nem nyitották meg az átkelőket, hanem szigorították az ellenőrzést, de a Határőrség ígéri: az utasoknak emiatt nem kell a szokottnál többet várakozniuk.

A magyar-román határszakaszon nem változik az ellenőrzés és a beléptetés rendje péntektől - mondta Kunos Gyula, az Orosházi Harárőrigazgatóság sajtószóvivője. Az érintett határátkelőkön marad az egykapus beléptetési rendszer, a zöldhatáron pedig a szigorú ellenőrzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!