Lillafüred hírei

2017.01.03. 17:25

Videó: Jégbe fagyott a Hámori-tó

Miskolc-Lillafüred - Az elmúlt hetek hideg időjárásának köszönhetően nemcsak a lillafüredi vízesés, hanem a Hámori-tó is befagyott: körülbelül harminc centi vastag jég borítja.

Miskolc-Lillafüred - Az elmúlt hetek hideg időjárásának köszönhetően nemcsak a lillafüredi vízesés, hanem a Hámori-tó is befagyott: körülbelül harminc centi vastag jég borítja.

A környéken kirándulók tucatjai vették birtokba a Hámori-tavat, és csúszkálnak, játszanak a jégen.

A jégen tartózkodás szabályai

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatják a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető: 8 centiméter vastagságún egy felnőtt, 12 centiméter vastagságún egy csoport, 18 centiméter vastagságún szánkók, fakutyák tartózkodhatnak. Viszont semmiképpen ne menjünk a jégre éjszaka vagy rossz látási körülmények között, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon! Járművel tilos a jégre menni. A Hámori-tó jegén azonban akkor is veszélyes tartózkodni, ha az kellő vastagságú. Mivel mesterséges tóról van szó, a befolyó és kifolyó vízmennyiség nem feltétlenül azonos, ez pedig veszélyeket rejt magában.


Befagyott a Tisza Dombrádtól Tiszatelekig, de rámenni nem tanácsos, mert az átlagosan 8-10 cm vastag jég táblákban repedezik, ahogy a nyomást nem bírja, és foltokban még csak jéghártya van rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!