Így gondozzuk helyesen a karácsonyi kaktuszunkat

Karácsonyi kaktusz
Karácsonyi kaktusz - © Fotó: nyest.hu
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az év végi ünnepek kedvenc virágzó cserepes növénye lett nálunk.

Ez a színpompás növény fehér, piros és rózsaszín színváltozatban is létezik, többféle méretben. Bár neve alapján decemberre tennénk, de valójában októbertől egészen február végéig is virágzik ideális körülmények között.

Így teleljen

A gondozása során fontos, hogy a pihenési időszakban nagyon keveset öntözzük, csak annyi vizet adjunk a növénynek, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Így, ha a növény nyáron kipiheni magát, garantált lesz a téli virágzás.

– Októberben érdemes friss virágföldbe átültetni a növényt, majd lassan fokozatosan megemelni a vízadagot, és átültetés után egy hónappal már adhatunk kevés tápoldatot is az öntözővíz mellé. A karácsonyi kaktusz szereti a világos, napos, de nem túl meleg helyet, ezért a legjobb, ha egy 15-18 fokos helyiségben helyezzük el a cserepét – hívja fel a figyelmet Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője.

Ha megtaláltuk a számára megfelelő helyet, ahol a növény jól érzi magát, ne forgassuk, és ne mozdítsuk el, mert minden apró változásra érzékenyen reagál.

Ha azt látjuk, hogy a karácsonyi kaktusz nem fejlődik, vagy nem virágzik, helyezzük át másik helyiségbe, ahol nincs túl közel a fűtőtesthez, nem éri huzat, vagy több fényt kap.

Tavasszal ismét csökkentsük le a locsolás mennyiségét, helyezzük át a növényt egy sötétebb sarokba, hogy a nyári pihenés után jövőre ismét legszebb pompájával ragyogjon otthonunkban.

ÉM-HI


Érdemes kísérletezni a gyökérről szaporítással
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az egyik legegyszerűbb szaporítási mód, amikor a gyökér darabjait ültetjük tovább. A gyökérdugványozás lényege, hogy az anyanövényről leválasztott gyökérdarabból fejlődik ki az új növény. Egyszerűbb, mint a zölddugvány, ahol a hőmérsékletnek és páratartalomnak nag...

Nem jó, ha fagy éri a virágainkat
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vannak növények, amelyek igénylik a fagy elleni védelmet, vagy legalábbis érdemes védeni őket. Persze a legjobb, ha ami mozdítható, azt telelőhelyre visszük, esetleg fóliasátras védelmet adunk a növényeknek. De mit tehetünk ott, ahol nem mozdítható a növény? Az ős...

A csipkebogyó nagyon gazdag C vitaminban
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Két olyan növényünk is van, amelynek termése vitaminforrásként áll rendelkezésre. Télidőben kevesebb, saját termesztésű, friss gyümölcs kerül az asztalunkra. A télire elrakott alma, körte, szőlő ad ilyenkor megfelelő vitaminforrást, azonban nem szabad megfeledkezn...

A nyáron kint tartott cserepes növényeket vigyük be még a fagyok előtt
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Novemberben van az ideje annak, hogy beindítsuk a melegházak fűtőberendezéseit, hogy megvédjük az érzékeny növényeket és dugványokat. Szigeteljük a melegház belsejét légpárnás fóliával. A hidegágyakat is szigeteljük, a különösen hideg napokon pedig tegyünk rá egy plu...Lakóhelyem.
BOON.HU


hirdetés