Kultúra

2018.02.27. 17:16

Interjú: Kiss Kata

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere Kiss Kata (Kiss Kata zenekar) volt, aki többek között mesélt a tavaly ősszel átvett Alkotói díjról is, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ítélt meg számukra.

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere Kiss Kata (Kiss Kata zenekar) volt, aki többek között mesélt a tavaly ősszel átvett Alkotói díjról is, amit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat ítélt meg számukra.

Béres Szabi: Néhány hete, a Becherovka Miskolci Farsangon álltatok színpadra. Milyen volt "itthon" játszani?

Kiss Kata: Fantasztikus! Nagy öröm volt számunkra, hogy felléphettünk a Miskolci Farsangon. Úgy gondolom, hogy egy előadónak hazai pályán zenélni mindig szívet melengető érzés. Kicsit aggódtam amikor megérkeztünk a helyszínre, mert először az eső ömlött, majd a hó szakadt ... de amikor elkezdtünk zenélni a színpadon, csak jöttek, jöttek az emberek a színpadhoz és pillanatokon belül tele lett az Erzsébet tér, az embereket nem zavarta, hogy eláznak. Velünk együtt táncoltak és énekeltek, hatalmas táncházat sikerült ebben a cudar időben is csinálnunk. Köszönöm a szervezőknek ,hogy gondoltak ránk, amikor összerakták a fellépők listáját, óriási élmény volt!

Béres Szabi: 2017. október 23-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói Díját kaptátok meg, mit jelent számotokra ez az elismerés?

Kiss Kata: Nagyon büszkék vagyunk rá és ezt minden fórumon el is mondom, ahol csak tudom. Borsod megye nagyon sokat adott nekünk, ez a díj számunkra azt jelenti, hogy elismerték a munkánkat és én minden pillanatban törekszem rá, hogy méltók maradjunk ehhez a díjhoz, mert óriási felelősség. Igyekszünk ezt úgy meghálálni, hogy messzire visszük Borsod megye jó hírét, bárhol is járunk a világban. Egyfajta visszaigazolás is ez a díj, egyben pedig jó példa a most induló fiatal borsodi zenekarok számára is, hogy töretlenül menni kell a kijelölt úton, nagyot kell álmodni, sokat dolgozni, és előbb-utóbb ha kitartó vagy, minden sikerülhet amit szeretnél! Azt mindenképpen hozzátenném, hogy nagyon fontos a kellő alázatosság és a hitelesség, hogy ön azonos legyen az előadó azzal amit csinál. Nagyon fontos elismerésnek tartom az Alkotói díjat, köszönöm, hogy borsodi lehetek!

Béres Szabi: Március végégig Magyarból Jeles c. exkluzív kiadványotok minden általános iskolában elérhető lesz, honnan jött ez a kezdeményezés?

Kiss Kata: Az eddigi pályafutásunk egyik legfontosabb állomásának tartom, hogy a zenei anyagunk bekerülhetett az általános iskolákba oktatási segédanyagként. 5 évet dolgoztunk ezen a kiadványon, a kiadvány megszületése Harsányból indult, a helyi önkormányzat és Szabó Gergely polgármester úr támogatásával.

A harsányi általános iskolában elkezdtünk egy zenés program keretén belül gyermekekkel foglalkozni, " kipróbáltuk", hogy hogyan hat rájuk a zenénk és mennyire fogja meg őket egy népdal, ha mai modern zenei köntösbe van öltöztetve. A cél a magyarság tudat erősítése volt a gyermekekben egy olyan módszeren keresztül amivel nagyon gyorsan értünk el eredményt és sikereket. Ezt a programot, melynek a " Zene Benned Van" ! nevet adtuk az EMMI 2013-ban versenyre küldte Olaszországba a XI. Nemzetközi Iskolafesztiválra, ahol 250 innovatív oktatási program közül az első díjat hoztuk haza a harsányi gyermekekkel együtt, valamint olasz köztársasági érdemérmet kaptunk érte.

A kiadvány gondolata a verseny után született meg, mert minden általános iskolába elszerettük volna juttatni a módszert. Nagyon sokat dolgoztunk és gondolkoztunk rajta, hogy pontosan milyen legyen a koncepciója, milyen dalok szerepeljenek rajta, hiszen óriási felelősség egy olyan anyagot létrehozni, ami az általános iskolákba kerül. A Nemzeti Kulturális Alap a támogatója a kiadványnak és egy egészen friss hír, amit most mondok el először, hogy nemcsak a magyarországi általános iskolákba, hanem minden hazai óvodába és minden határon túli általános iskolába és óvodába is elkerül március végéig. Pont a jövőhéten kezdődik meg újabb 6.000 db Magyarból Jeles kiadvány gyártása, hogy aztán elinduljon határon túlra. Ezzel együtt kb. 10.000 db-ot gyártattunk eddig. Tehát már bőven dupla platinalemez a MAGYARBÓL JELES ! :)

Béres Szabi: Tervek?

Kiss Kata: Nagyon sok tervünk van ! Zenekari fronton bővültünk, 9 főre duzzadt a zenekar létszáma. Csatlakozott hozzánk egy rapper is, valami egészen különleges zenei műfajjal kezdtünk el kísérletezni. Vannak már előttünk akik kitaposták ezt az utat és vegyítették a rap műfajt népzenei feldolgozásokkal. Talán abban leszünk egyediek ebben, hogy életigenlő, jó üzenetű, pozitív zenét szeretnék csinálni és ami nagyon fontos, hogy alapvetően a küldetésünk ugyanaz marad : hirdetni azt, hogy milyen jó magyarnak lenni!

Béres Szabi: Köszönöm a beszélgetést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!