Kultúra

2018.01.07. 19:11

Miskolc Big Band – újabb elismerést kapott a csapat

Miskolc - Állva tapsolt nekik a héttagú nemzetközi zsűri a csehországi fesztiválon. De nem ez volt az egyetlen sikerük.

Miskolc - Állva tapsolt nekik a héttagú nemzetközi zsűri a csehországi fesztiválon. De nem ez volt az egyetlen sikerük.

2014. december 7-én volt az első, alakuló próbája a MBB-nek, majd a következő év januárjában megkapták az engedélyt a várostól, hogy használhassák a Miskolc Big Band nevet. Pár hete, november elején játszottak Budapesten a XVII. Big Band Találkozó & Fesztiválon, ahol komoly elismerést kaptak. A zenekar vezetőjét, Sándor Ferit kérdeztük először az indulásról.

Klasszikus zenészek

„Főleg klasszikus tanulmányokat végzett zenészek kerültek a csapatba a megalakuláskor, én komolyzenei átiratokat készítettem Bach, Beethoven, Mozart ismert dallamaiból, ezeket átalakítva funkys, swinges, esetenként latinos, ’70-es, ’80-as évekbeli stílusba, illetve áthangszereltem néhány big banden ritkán játszott nagy jazzmester – például Coltrane – szerzeményét. Aztán előkerültek a filmzenék is. Ez a vonal egy nagyon széles közönségréteget tud megfogni a mai világban. Miskolcon, az operafesztiválon, illetve a Prima-díj-átadó gálán hallhat minket a hazai közönség rendszeresen, de szeretnénk valamelyik miskolci művelődési intézménnyel fölvenni a kapcsolatot és legalább évi egy-két koncertet ott is megvalósítani.”

A pesti siker nem az első volt a zenekar életében, 2016-ban Csehországban, egy nemzetközi big band zenei versenyen Ferenc hangszereléséért is kapott már díjat.

Volt benne rizikó…

Erre és a friss elismerésre így emlékezett vissza: „Külön érdekesség, hogy a Csehországi Zenei Fesztiválra Dvorak Újvilág szimfóniájának a 2. és 4. tétel részeinek általam készített átdolgozását tanultuk meg. Volt benne rizikó, hogy a nemzeti zeneszerzőjüket átírtam jazz-rock hangzásba, nem tudtuk, hogy fog elsülni, de bevállaltuk.

A héttagú nemzetközi zsűri néhány tagja állva tapsolt, bravózott, mikor meghallgatták a mi verziónkat. Az ottani rádió is rögzítette az anyagot, amit később a műsorukra tűztek. 23 big band versenyzett akkor és ott, ezek közül a játékunkért mi kaptuk az „abszolút győztes” díjat is.

A pesti Big Band Találkozó & Fesztiválon minden évben hallhat minket a közönség. Mikor először jutottunk el oda, 2015-ben, „A” kategóriában egyedül mi nyertük el – magyar együttesek közül – a „kiemelt arany minősítést”.

Ennek következtében jutottak ki Csehországba is. Az első évüket követően, 2016-ban a fesztivált záró koncertet bízták rájuk – ami versenyen kívüli fellépés volt.

– Idén ismét minősültünk, 12 zenekar vett részt a versenyprogramban, nekünk sikerült elnyerni a „kiemelt arany minősítést”, immár másodszor is! – mondta Sándor Feri.

- Palya -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!