Kultúra

2017.12.21. 09:11

Itt van a Z.ENEMI…

Miskolc - Elsődleges a tartalom, a problémák, az elégedetlenség megfogalmazása.

Miskolc - Elsődleges a tartalom, a problémák, az elégedetlenség megfogalmazása.

A miskolci Z.ENEMI zenekar olyan kemény, ahogy a legújabb daluk kezdődik:

„A miskolci sz*szag szült meg.” Ezt a zenekart a tartalom hozta létre, nem a forma. Elsődleges a mondanivaló, a tartalom, azoknak a problémáknak, annak az elégedetlenségnek a megfogalmazása, ami ma nagyon is sokakat feszít itt Miskolcon, itt Borsod megyében, vagy akár az egész országban. Miután ez egy szövegcentrikus történet, logikus, hogy a legszövegcentrikusabb műfajt, a hiphopot keresztezték a leghatározottabb műfajokkal, a rockkal és a metállal.

Nem kezdők

A zenekarban mindenkinek van előélete. Balogh Szabi, „Juró”, az MC, a szövegláda évek óta ismert név az underground rapzenében, ráadásul eltökélt DVTK-szurkoló, amit meg is írt több szólódalában. Csontos Krisztián az after@all, a Haelo és a GodDAM zenekarokból ismert, Szvoboda László gitáros, a miskolci PieOnEar-ben és a FreshFabrikban szerzett magának nevet, Hudák Attila egész egyszerűen az ország egyik legjobb basszusgitárosa, és talán azokat a formációkat könnyebb felsorolni, amikben nem játszott, de alapítótagja például a progrock alapvetés Eclipse-nek, ma pedig például a Bíborszélben is játszik. Nagy Viktor dobos szintén az after@all és a Haelo tagja volt, majd az AB/CD-ben ütötte az AC/DC-témákat évekig.

Találkozó a Cornerben

A zenekarnak vannak közös kedvencei természetesen, annak ellenére, hogy ahány ember, annyi ízlés, az oldschool hiphoptól a progresszív metálig. Ilyen közös kedvencek a Skindred, a RATM vagy éppen a Linkin Park. Az első klipet a Nullák meg Egyesek című dalra készítették és a szintén miskolci származású FreshFabrik-énekes, vizuális művész Oláh Szabolcs és Szvoboda László keze munkáját dicséri. A maszkmester a pesti Gulyás Gabriella volt.

A Z.ENEMI jelenleg az élő koncertprogramján dolgozik, újabb és újabb dalok születnek, jobbnál jobb szövegekkel, és bár élőben még sosem mutatta meg magát a banda, de január 27-én a Cornerben bemutatják, mit jelent a kemény, őszinte, borsodi rap–rock crossover.

- ÉM-PGY -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!