Kultúra

2017.06.09. 16:58

50 éves a sátoraljaújhelyi Crystal zenekar

Sátoraljaújhely - Fél évszázada muzsikál az újhelyi könnyűzenei együttes.

Sátoraljaújhely - Fél évszázada muzsikál az újhelyi könnyűzenei együttes.

50 évvel ezelőtt, 1967-ben alakult meg a sátoraljaújhelyi Crystal zenekar.

Gyakran több volt az újhelyi a bulikon, mint a helyi lakos." Kovács Csaba

A kezdetek

– A zenekar az ÁFÉSZ akkori elnöke, Feke Lajos szponzorálásával jött létre – emlékszik vissza Kovács Csaba. – Fia, Feke Zsolt basszusgitározott, Kajdacsy Tibor, Kajdacsy Viktor, Niczky Géza gitároztak, Dudás János dobolt. Később Varga László is csatlakozott hozzájuk. Feke Lajos bácsi igyekezett erősítőket szerezni, ezek házilag barkácsolt eszközök voltak, többet füstöltek, mint a gőzmozdony. Hangszereket nem kis izgalmak árán a szomszédos Csehszlovákiából hoztuk. A Crystal zenekart tulajdonképpen Varga László szedte össze. Ő dobolt, zongorázott, szaxofonozott. Kajdacsy Viktor, majd Niczky Géza gitároztak, Kovács Emil basszusgitározott, e sorok írója billentyűzött, klarinétozott. Lajos bácsi segítségével NDK-s MV3-as erősítőket is kaptunk, valamint egy Matador orgonát, 3 és fél oktávos volt, számunkra egy csoda. A gitárok Csehszlovákiából, a dob Magyarországon készült kiváló Dubán felszerelés volt. A felszerelésért vállaltuk, hogy az ÁFÉSZ rendezvényein fellépünk. Pillanatok alatt népszerűek lettünk. A különböző rendezvényeken, bálokon rengetegen velünk jöttek. Gyakran több volt az újhelyi a bulikon, mint a helyi lakos.

Emlékek

– Emlékezetes volt a hetvenes évek elején: Sárospatakon a Mudrányban játszottunk kisiparos bált. A tombolahúzáskor odajött egy srác, hogy elénekelne egy-két Beatles-számot. Látatlanban nem szoktunk ilyet megengedni, mert mi van, ha lejáratjuk magunkat. Mondtam neki, vedd fel a gitárt és erősítés nélkül mutasd meg, mit szeretnél énekelni. Ekkor jött a nagy meglepetés, tökéletes angol kiejtés, ízléses gitárjáték, első osztályú hang. Fellépett, vastaps. Másnap Hollóházán játszottunk, ahol kéthetente vasárnap CRYSTAL klub működött. Megkérdeztem a fiút, nincs-e kedve velünk jönni. Volt. Ő volt Godó György. 2013 egy jeles dátum volt az életünkben. A művelődési központ felkért minket, az újhelyi Rendezvénytéren el tudnánk-e vállalni egy fellépést. Két hét gondolkodási időt kértem. Sajnos Godó Gyuri nem vállalta el. Jászter Gyula örömmel, Fedák Kriszti (ének) szívesen, miként Kirik Sándor is. Niczky Géza a Niczky Bandben zenél. Demján Ferencet mint régi zenész barátomat sokszor megkörnyékeztem már, hogy csináljunk újra élő zenés zenekart. Nagyon sok időnkbe került, főleg Jászter Gyula kitartó agitálásának köszönhetően, hogy beadta a derekát. Jól sikerült, sokan eljöttek. Még be sem fejeztük, máris többen odajöttek hozzánk, hogy el tudnánk-e menni. Egymásra néztünk és igen volt a válasz. Azóta újra működik a Crystal és mi is.

ÉM


Tagok

Akik már nincsenek közöttük:

Varga László zenekar-alapító, dobos, Kovács Emil basszusgitár, ének, dob, Pécsváradi Botond ének, gitár, Komáromi István dob, Lantos György menedzser

A jelenlegi tagok:

Fedák Krisztina, Demján Ferenc, Jászter Gyula, Kirik Sándor, Kovács Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!