Kultúra

2016.02.21. 12:33

Lágyabb volt, most csípősebb a Kilowatt…

Sátoraljaújhely - Nemrégiben nyerte meg a XIXO zenekarok versenyét a Kilowatt zenekar. Kocska Ádámmal, a banda frontemberével, alapítójával beszélgettünk.

Sátoraljaújhely - Nemrégiben nyerte meg a XIXO zenekarok versenyét a Kilowatt zenekar. Kocska Ádámmal, a banda frontemberével, alapítójával beszélgettünk.

A hat döntős közül a sátoraljaújhelyi Kilowatt győzött a Xixo Borsodi Amatőr Zenekarok Versenyen. Ők képviselhetik megyénket októberben az „Öröm a Zene” országos versenyen, ahol a fődíj 1 millió forint.

– Elég hosszú – válaszolta Ádám arra a kérdésre, hogy milyen út vezetett a Helynekemben megrendezett tehetségkutató első helyéig.

– A zenekar öt éve, a mostani formáció egy esztendeje létezik. Három éve voltunk először a XIXO versenyen, akkor nem sikerült a döntőbe jutás. Utána összejött a finálé, és most sikerült nyernünk.

Hogy miért? A tavalyi döntőben a Kilowatt először játszott úgy együtt, ám azóta sokat koncerteztek és próbáltak. A banda történetében ez a legjobb összeállítás. Megtudtuk: az alapító mag nincs meg a Kilowattban, egyedül Ádám maradt. Ez különböző okokból van így: valaki a suli, más a munkahely miatt nem tudta folytatni. A zenekar sokat változott a tagok cserélődésével.

– Korábban lágyabb, alap heavy metalt játszottunk, ám elkezdtünk „érni” és fejlődni technikailag is, így sok mindent beletettünk. Komplikáltabb lett a zene – magyarázta Ádám, aki szerint a Kilowatt név jó választás volt annak idején. – Mindig egyszerű, könnyen megjegyezhető nevet szerettem volna. Olyat, ami egy kicsit utalás is a csípős zenénkre.

Szerette volna megmutatni

„A szövegvilágot tekintve a Kilowatt dalai sokrétűek, sok témát felölelnek” – tette hozzá a gitáros. Szerelem, csalódás, de vannak komolyabb dalok is, például a világvégéről, illetve most készül például nóta a skizofréniáról.

Kiderült az is, hogy azért kezdtek fél évtizede zenélni, mert előtte volt Ádámnak egy zenekara, ahonnan eljött, mert nem tetszett a tagok hozzáállása.

– A Kilowatt olyan együttesnek indult, ahol szerettem volna megmutatni, hogy nélkülük is érek valamit – árulta el. – Ez volt a legnagyobb motiváció, ám közben rájöttem, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy megmutassuk, mit tudunk, és át tudjuk adni a mondanivalónkat.

A zenei példaképeik is sokszínűek és változatosak, hiszen a thrash metal, a metalcore vagy éppen a progresszív-jazz-hiphop mellett a hair, glam és a power metal is hatással volt, van rájuk. Ádám egyébként Egerben tanul a főiskolán, a basszusgitáros Miskolcon, egy tag Sátor­aljaújhelyen, míg egy másik Királyhelmecen. (A tagok közül hárman felvidékiek.)

Márciusban stúdióba vonul a Kilowatt, és 7–8 számos anyaggal szeretné majd meglepni rajongóit. Tervben van egy videóklip, csakúgy, mint budapesti, szegedi és nyugat-szlovákiai fellépések, koncertek.


Kilowatt

Tagok: Németh Olivér (szóló gitár), Kuczik Marcell (basszusgitár), Szocska István (dob), Suszter Attila (ének) és Kocska Ádám (szóló gitár).

Stílus: modern metal

Szülőváros: Sátoraljaújhely


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!