Kultúra

2015.09.10. 19:43

Kihirdették az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny döntőseit

Budapest, 2015. szeptember 10., csütörtök (MTI) - Kihirdették az Új Magyar Zenei Fórum (ÚMZF) zeneszerzőverseny döntőjébe jutott műveket csütörtökön a Budapest Music Centerben (BMC).

Budapest, 2015. szeptember 10., csütörtök (MTI) - Kihirdették az Új Magyar Zenei Fórum (ÚMZF) zeneszerzőverseny döntőjébe jutott műveket csütörtökön a Budapest Music Centerben (BMC).

A 25 éves Balogh Máté mind a kamarazenei, mind a nagyzenekari kategóriában a legjobbak közé jutott egy-egy darabjával. A kamarazenei döntőbe jutott még Dargay Marcell, Alessio Elia és Sándor László egy-egy műve, míg a nagyzenekari kategóriában Bánkövi Gyula, Horváth Balázs és Slezák Andrej képviselteti magát kompozícióival Balogh Máté mellett. Az idei versenyre olyan műveket vártak, amelyeket a 70 éve elhunyt Bartók Béla művészete vagy személyisége ihletett.

A négy legjobbnak ítélt kamaraművet október 6-án a BMC-ben, a négy legjobb nagyzenekari darabot pedig másnap a Müpában mutatja be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Vajda Gergely vezényletével. A döntő zsűrije - Jeney Zoltán zsűrielnök, Sári József és Vajda Gergely - az utolsó nagyzenekari darab elhangzása után a helyszínen hozza meg döntését, majd átadják a díjakat is mindkét kategóriában.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Gőz László, a BMC igazgatója felidézte, hogy 2009, az első ÚMZF zeneszerzőverseny óta több mint 140 új magyar zenemű született a verseny keretében, így a jelek szerint teljesül a zenei fórum fő célkitűzése. Idén 15 nagyzenekari és 14 kamaraegyüttesre írt érvényes mű érkezett be.

A jelentkezési korhatárt 40-ről 50 évre emelték, hogy az a nemzedék is képviseltethesse magát, amelynek tagjaira Bartók különösen nagy hatással volt, a következő versenyre azonban valószínűleg újra leszállítják a korhatárt - mondta Gőz László. A kamarazenekari kategóriában az átlagéletkor 35 év volt, a legfiatalabb szerző mindössze 15 éves, míg a nagyzenekari kategóriában 32 év volt az átlagéletkor, a legfiatalabb pályázó pedig 22 éves.

Elhangzott, hogy öt pályázat érkezett határon túli szerzőktől is, mint ahogy olyan szerzőktől is érkeztek újabb művek, akik már a korábbi - 2009-es, 2011-es vagy 2013-as - ÚMZF-en is megmérették magukat.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója hangsúlyozta: öröm, hogy partnerek lehetnek - nemcsak a versenyben, hanem általában a kortárs zene népszerűsítésében és tematizálásában is.

Kiemelte, hogy idén az ÚMZF döntő-gálakoncertjeit a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendezik meg, és a fesztiválon műsorra tűzik az előző verseny egyik győztes művét, Bella Máté A tavasz ébredése című egyfelvonásos operáját is.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta: a mintegy 3,5 millió forintos összdíjazás felajánlásával mecénásai a versenynek, ennél azonban valójában többnek, az ÚMZF patrónusnak érzik magukat, és elkötelezettek az együttműködés fenntartása iránt.

A fődíjak mellett több különdíjat is felajánlottak, a Fidelio médiacsomagot, a Müpa fellépési lehetőséget biztosít, Eötvös Péter egy évig mentorként kíséri kiválasztottját, de a Bartók Rádió gálakoncertekről való közvetítése is tekinthető egyfajta különdíjnak.

Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyt a BMC és a Müpa közös kezdeményezésben, a CAFe Budapest keretében, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával hirdette meg negyedik alkalommal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!