Kultúra

2010.03.27. 18:57

Hétfőn indul a Rockgyűjtés!

<p>Miskolc - Az ország első "Rockmúzeum"-a 2011. novemberében kezdi meg működését ROCK! néven Miskolcon, de a relikviák gyűjtése már most megkezdődik.</p>

Szőke Tibor projektmenedzser:

- Az intézmény célja, hogy bemutassa az európai és a magyar könnyűzene fejlődését, történetét, szereplőit és a zene társadalomra gyakorolt hatását. Célunk, hogy Magyarországon jöjjön létre a clevelandi Rock & Roll Hall of Fame európai párja, mely az elérhető legszélesebb ismeretanyagot mutatja be a látogatóknak. A zene elmúlt hatvan évének ilyen feldolgozására eddig nem került sor sem Magyarországon, sem máshol Európában.

A Rock! Miskolci Egyetem melletti egykori fűtőmű területén, magánberuházásként valósul meg az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával.

A ROCK! gyűjteményébe az elmúlt évek során jelentős mennyiségű dokumentáció és a zenéhez kapcsolódó tárgy, relikvia gyűlt össze főként az ügyet támogató zenészektől és a tervezésben részt vevőktől. Al di Meola gitárjától, Slash Magyarországon használt pengetőjén és James Hetfield dedikált mikrofonján át számos magyar előadóművész relikviájáig a legkülönbözőbb darabok jelentik ma a gyűjtemény törzs-anyagát .

Több tízezerre számítanak

A projekt megálmodói úgy vélik,hogy a  gyűjteményből nem hiányozhatnak a hétköznapok tárgyi emlékei, valamint az emberek mindennapi élményei sem. Úgy gondolják, hogy a mélyebb szakmai ismeret és a hitelesség szempontjából is fontos, hogy – indulásként Magyarországon – a gyűjtés során a lehető legszélesebb kört érjenek el, és adják meg mindenki számára a lehetőséget személyes élményeik megosztására, történeteik elmondására. Azokat a – mára már személyessé vált - tárgyakat, felvételeket, fényképeket, videókat szeretnék összegyűjteni, amelyek közérdeklődésre számot tarthatnak, vagy történeti szempontból értékesek lehetnek. Szőke Tibor optimista: - Bízunk benne, hogy több tízezer felajánlás érkezik felhívásunkra, és hisszük, hogy néhány rendkívüli, sosem gondolt relikvia is előkerülhet a gyűjtés során. A gyűjtemény feldolgozását a témában jártas, elismert szakemberek végzik el, akik eddigi munkájuk során évtizedeken keresztül a zenetörténettel és a zene társadalmi hatásainak vizsgálatával foglalkoztak.

Nem hiányozhat a rock

A beérkező anyagok feldolgozása által részletesebb képet kaphatunk az elmúlt hatvan év történelméről, és új összefüggéseket ismerhetünk meg a zene és a társadalom viszonyában-teszi hozzá. A könnyűzene fejlődésének és társadalomra gyakorolt kölcsönhatásának feldolgozása Európában nem történt meg, az elmúlt évtizedek hazai és nemzetközi zenei történéseinek átfogó rendszerezésére – bár több kísérlet is történt rá - nem került sor. A XX. század kultúrtörténete nem lehet teljes a rock nélkül. A ROCK! interaktív kulturális központ e folyamatok bemutatására vállalkozik. Célja a zene és az általa közvetített üzenet és érzések összefüggésbe hozatala, ahogyan azok életünk mindennapjaiban találkoznak és összefonódnak.



Így lehet résztvenni

A miskolci ROCK! Projekt 2010. március 29-én kezdi meg gyűjtését. A felajánlásokat – legyenek azok tárgyak, relikviák, vagy személyes történetek - www.rockgyujtes.hu internetes címeken, a [email protected] elektronikus postafiókon és a ROCK! Projekt 3515 Miskolc, Pf. 30. postai címen várják. A rockgyujtes.hu minden látogató számára könnyen kezelhető üzenő-felületet nyújt, így a személyes, másokkal megosztani kívánt történeteket egyszerűen csatolva eljuttathatjuk.. A honlapon keresztül bármilyen más tartalmat (hanganyagot, videót, archív fotókat is) feltölthetnek azok, akik segítenek egy minél szélesebb érdekes ismeretanyag összeállításában. Tárgyakról és relikviákról e-mailban vagy postai úton várnak értesítést és  a felajánlásokkal kapcsolatban személyesen jelentkeznek



Indul a ROCK! gyűjtés

boon | 2010.03.17 21:51

Miskolc - A miskolci Rockmúzeum 2011. novemberében kezdi meg működését ROCK! néven. Az alapítók megkezdik a relikviák gyűjtését: a már meglévő gyűjtemény gyarapítására.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!