Helyi közélet

2012.03.16. 19:20

Tűztől tűzig rohantak oltani

Miskolc - Bírsággal fenyegetik a tűzgyújtási tilalom megszegőit, de ez szemmel láthatóan nem elég.

Miskolc - Bírsággal fenyegetik a tűzgyújtási tilalom megszegőit, de ez szemmel láthatóan nem elég.Pénteken is több nagy kiterjedésű szabadtéri tűzhöz kellett kivonulniuk megyénk tűzoltóknak. Ahogy Rinyu Zsuzsanna tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, Szirmabesenyő határában százötven hektárnyi terület égett le. Miskolc határában, a Tesco hipermarket mögött is órákon át próbálták megfékezni a fákat, cserjéket is felemésztő lángokat, ám a szél ellenük dolgozott. Itt több mint hetven hektárnyi területen égtek el a növények. Mint a szóvivő elmondta, bár még mindig érvényben van az általános tűzgyújtási tilalom – és akár bírságot is fizethet annak megszegője – a tűzoltók pénteken is számos alkalommal voltak kénytelenek szabadtéri tüzekhez vonulni.

Már több alkalommal leírtuk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: a tarlótűz nem csak azért veszélyes, mert elszabadulva egész erdőrészeket kárhoztathat pusztulásra, és megöli az éppen most kisarjadó növényzetet, hanem azért is, mert míg a tűzoltók a határban, gyakran járművel megközelíthetetlen helyeken próbálják megakadályozni, hogy a szárazfűtűz komolyabb kárt okozzon, addig a város védelmi képessége csökken, ugyanis azok a tűzoltók, akik néhány felelőtlen gyújtogató miatt éppen gyalogtúráznak, aligha vehetnek részt mondjuk egy lakástűz oltásában a belvárosban.

ÉM-SZP


Rinyu Zsuzsanna arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy már 70 hektár terület égett le a Tesco környékén. Volt egy másik nagyobb kiterjedésű tűz is Szirmabesenyő határában, itt 150 hektár égett le, ez utóbbit sikerült megfékeznie a tűzoltóknak, de a Tesco környékén még küzdenek a lángokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában