Friss hírek

2007.12.16. 08:34

A irakiak készek átvenni a britek helyét Bászrában

<p>A brit katonák vasárnapra fölkészültek az iraki Bászrából való kivonulásra. A britek ünnepélyes keretek között adják át a hatalmat az iraki erőknek a dél-iraki tartomány fölött.</p>

Az olajban gazdag iraki tartományba 2003 márciusában voultak be a britek, akkor felszabadítóként üdvözölték őket a helyiek. A BBC friss felmérése szerint az ottélők csupán két százaléka gondolja mára, hogy a katonák jelenléte pozitív hatású lenne, 86 százalékuk pedig egyértelműen negatívnak tartja azt.

Bászra a kilencedik a 18 tartomány közül, amelyet a koalíciós erők átadnak az irakiaknak. Ezen belül a brit haderő a negyedik és egyben utolsó állását hagyja el Bászrával.

Jelenleg 5500 brit állomásozik Irak déli tartományaiban. Gordon Brown brit kormányfő októberben bejelentette, hogy 2008 elejére 2500-ra akarja csökkenteni számukat. Irak 2003-as megszállása óta 173 brit katona vesztette életét az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!