Kazincbarcika hírei

2019.04.05. 17:43

Szeretik, ha szeretnek olvasni

Kazincbarcika - Hosszú évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a könyvtárhasználat és az olvasás népszerűsítésére.

Kazincbarcika - Hosszú évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek a könyvtárhasználat és az olvasás népszerűsítésére.

Emléklappal ismerte el az Informatikai és Könyvtári Szövetség azt, hogy a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár már tizenötödik éve szervezi meg eredményesen az Internet Fiesta helyi programjait.

Az is sokaknak vonzó lehet, hogy rengeteg az új könyv a könyvtárban." Molekné Kőrösi Beatrix

– Az idén húszéves kezdeményezéshez az első években még csak néhány nagyobb könyvtár csatlakozott. Mi 2004-től szervezünk helyi programokat, melyek nagyon sikeresek olvasóink körében, szeretik és várják azokat évről évre – mondta lapunknak Molekné Kőrösi Beatrix, az Egressy Béni Városi Könyvtár igazgatója.

A várossal együtt

Az idei tematika a „Könyvtár, internet, kommunikáció” volt, a hívószavak köré szervezték a barcikai programokat. Angol foglalkozás, író-olvasó találkozó Nyulász Péter íróval vagy éppen Ráczné Csépes Emőke természetgyógyász előadása a férfiak és a nők gondolkodásáról – csak néhány fontosabb elem az egy héten át tartó programkavalkádból, de volt még bábszínházi előadás, kézműves- és meseposztós foglalkozás is.

Az Egressy Béni Városi Könyvtár hagyományosan nagy figyelmet fordít – főként a fiatalok – szemléletformálására. Partnerei között megtalálható az összes helyi óvoda, általános és középiskola. A diákoknak szóló, az olvasást és a könyvtárhasználatot népszerűsítő programoknak hála az elmúlt években el is kezdett fiatalodni az intézmény olvasói köre.

Az intézmény egyébként Kazincbarcikával együtt idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját.

– Megvan az talán a 66. is – mondja Molekné Kőrösi Beatrix. Bár a városi rangot a településsel együtt 1954-ben kapta meg a könyvtár, viszont már 1953-ban is üzemelt. Fix, főként pedig igazán méltó, a kor követelményeinek megfelelő otthona viszont csak néhány éve van.

– Az elmúlt hat és fél évtizedben talán nyolc telephelyünk is volt, ráadásul a gyermekrészleg évtizedekig külön épületben üzemelt. Ez a probléma 2012-ben még a művelődési házban megoldódott, viszont minőségi változást a Mezey István Művészeti Központban kialakított, új otthonunk hozott, ahová 2014 októberében költöztünk be.

Többen látogatják

A költözés után a könyvtári beiratkozások száma ugrásszerűen megnőtt, amit az intézményvezető több okra vezet vissza: egyrészt a Mezey-házban működik a Gyermekek Háza–Kézművesház, több kiállító és rendezvénytér, valamint egy kávézó is, melyek egyébként is sok érdeklődőt hoznak, másrészt most egy társasházas övezet kellős közepén üzemelnek, vagyis a potenciális olva­sóikhoz is jóval közelebb kerültek.

– Az is sokaknak vonzó, hogy rengeteg az új könyv, hiszen mióta önálló intézményként működünk, sokkal több pénzt tudunk állománygyarapításra fordítani, és a fenntartó is kiemelten támogatja a kultúrának ezt a válfaját is – hangsúlyozta a könyvtár­igazgató.

Mint megtudtuk, az Internet Fiesta csak egy az intézmény változatos programjai közül. A költészet napja alkalmából például idén egy dunántúli alkotóműhely mutatkozik be náluk, rendszeresen teret adnak a helyi íróknak is, hogy olvasóikkal találkozzanak, olvasótáborokat és családi programokat szerveznek, és rendszeresen csatlakoznak a – szintén az Informatikai és Könyvtári Szövetség által életre hívott – Országos Könyvtári Napokhoz is.

Érdemes átvenni

– A legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy napközis olvasótábori programunkkal, melyen önkormányzati és állampolgári ismereteket is elsajátíttatunk a gyerekekkel, természetesen játékos módon, bekerültünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Szentendrei Skanzen mintaprojektjébe, melyben olyan jó gyakorlatokat gyűjtöttek össze, amiket más könyvtáraknak is érdemes lehet átvenni – zárta Molekné Kőrösi Beatrix.­­­­

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!