Kazincbarcika hírei

2017.01.24. 00:41

Deniz kapta a BarcikArt-díjat

Kazincbarcika - Kazincbarcika önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 20-án ünnepelte a magyar kultúra napját.

Kazincbarcika - Kazincbarcika önkormányzata és a Barcika Art Kft. január 20-án ünnepelte a magyar kultúra napját.

Az Egressy Béni Művelődési Központ színháztermében kilenc szakmai elismerést osztottak ki. Idén a legrangosabb kitüntetést, a BarcikArt-díjat Rizner Dénes „Deniz” kétszeres Fonogram-díjas magyar rapper, énekes és dalszövegíró kapta – adta hírül az opont.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a „Himnusz” kéziratát, ennek tiszteletére 1989 óta ekkor ünnepeljük a magyar kultúra napját. A kazincbarcikai ünnepségen Szitka Péter polgármester mondott ünnepi beszédet. A városvezető hangsúlyozta: fontos az, hogy a kultúra területén dolgozókat, alkotókat elismerjék, megköszönjék a munkájukat.

A díjazottak

A köszöntőt követően dr. Makkai Orsolya, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója adott át elismeréseket. Igazgatói elismerést vett át: Kalácska Viola dekoratőr, művelődésszervező; Varga Beáta szolgáltatási vezető, a Mezey István Művészeti Központ létesítményvezetője; Zele Tímea fotóriporter, online szerkesztő és Vajda Viktor.

Hagyomány, hogy a Barcika Art Kft. dolgozói mérlegre teszik az elmúlt év munkáját, és titkos szavazással döntik el, ki volt az, aki 2016-ban munkájával legszínvonalasabban működött közre az ágazat sikerességében. A kollégák választása ebben az esztendőben Hegedűsné Munkácsi Mónikára, a kommunikációs központ megbízott főszerkesztőjére esett, aki átvette az ezért járó Kazincbarcika Közművelődéséért Kölcsey Díjat.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Szakmai Különdíjjal idén Heidrich Zsolt művelődésszervezőnek, a Tourinform irodavezetőjének munkáját ismerték el.

A szakmai elismerések közül a Kazincbarcika Közművelődéséért Művészeti Díjat 2017-ben a Flash Táncstúdió kapta, míg a Kazincbarcika Közművelődéséért Érték Díjjal a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolát és tagiskoláit jutalmazták.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Civil Díjat idén a Sajómenti Népművészeti Egyesületnek ítélték.

A Kazincbarcika Közművelődéséért Mecénás Díjat ebben az esztendőben Szabó György, a Szabó Suzuki tulajdonosa, vezetője nyerte el.

A díjak átadása után Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész „A legszebb magyar versek” című estjét tekintették meg a vendégek.

Különleges jelentőséggel bír

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a BarcikArt-díjat, amelyet minden évben egyszer, a magyar kultúra napján egy, a városban élő és alkotó, a városhoz kötődő személynek vagy közösségnek adományoznak a művészetek, a kulturális élet területén kiemelkedő tevékenységéért. A 2017-es BarcikArt-díjra nyolc javaslat érkezett. A szakmai kuratórium kezdeményezésére, a város képviselő-testületének egyhangú jóváhagyásával ebben az esztendőben Rizner Dénes „Deniz” kétszeres Fonogram-díjas magyar rapper, énekes és dalszövegíró kapta a BarcikArt-díjat. A népszerű művész Szitka Pétertől és Klimon István alpolgármestertől vette át a kitüntető díjat.

– Aki művészettel foglalkozik, annak mindig jólesnek a díjak és elismerések – mondta az énekes. – Hogy most a szülővárosomtól kapok művészeti díjat, különleges jelentőséggel bír. Bár jól tudják, munkám, fellépéseim miatt ma már Budapesten élek, azonban az ország vagy a világ bármely szegletén tartózkodom, mindig büszke vagyok kazincbarcikai származásomra. Úgy is mondhatnám, aki vagyok ma, azt Barcikának köszönhetem.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!