Kazincbarcika hírei

2016.04.08. 18:54

Foglalkozások gyermekeknek és felnőtteknek Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Tavaly volt 25 éves – amit például egy 25 órás játszóházzal is ünnepeltek – , és immár második éve működik a Mezey István Művészeti Központban Kazincbarcikán a Gyermekek Háza-Kézművesház. Számos színes program várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Kazincbarcika - Tavaly volt 25 éves – amit például egy 25 órás játszóházzal is ünnepeltek – , és immár második éve működik a Mezey István Művészeti Központban Kazincbarcikán a Gyermekek Háza-Kézművesház. Számos színes program várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Minden ottjártunkkor foglalkozások zajlottak, ami nem véletlen, hiszen az iskolás és óvodás gyerekek mellett felnőttek is csatlakoznak a számukra meghirdetett szabadidős, népművészeti vagy éppen kézműves csoportokhoz.

Több mint ezer gyermek

– Hétköznaponként reggel kezdünk, aztán este hatig itt vagyunk a munkatársaimmal. Bátran kijelenthetem, hogy az életünk részévé vált ez a történet – tudtuk meg Ursutzné Blága Krisztina egységvezetőtől, aki 17 éve csatlakozott a „házat fenntartó” csapathoz. – A mostani csodálatos otthonunk előtt egy családi házban tartottuk a foglalkozásokat, de szó szerint kinőttük, mert annyi jelentkezőnk volt. A létszám évről évre nő, idén közel 700 általános iskolás és közel 400 óvodás gyermek jár hozzánk.

Délutánonként a felnőttek is szívesen járnak hozzánk.

Ursutzné Blága Krisztina

Az évek során persze mi is sokat tanultunk, rutinosabbak lettünk, például a jobb tervezhetőség miatt bevezettük az úgynevezett kézműves bérletet. Az általános iskolás korosztálynak szóló bérlet három ünnep, a karácsony, a húsvét és az anyák napja köré szerveződik, az óvodásoknak népi kézművesbérletet ajánlunk, mely az agyagozás, a nemezelés és a gyöngyfűzés rejtelmeibe avatja be a kicsiket.

Ursutzné Blága Krisztinától azt is megtudtuk, hogy a házban rajz-, tűzzománc- és kézműves kuckó is van, de működnek modellezők, foltvarrók, gobelinöltögetők és csipkeműhely-galéria is. Az iskolai szünetekben napközis és bentlakásos táborokat, szorgalmi időszakban kézműves délelőttöket, bérletes foglalkozásokat, kiállításokat, valamint hétvégenként családi játszóházakat is szerveznek.

– Amire pedig nagyon büszke vagyok, hogy minden programunk telt házas, ami azért pozitív visszajelzése a munkánknak – mondta az egységvezető. – Tény, hogy kollégáimmal, Bencze Boglárkával, Kucsera Bélánéval, Molnár Attilánéval, Nagy Gyulával nagy hangsúlyt fektetünk a személyiségfejlesztésre és a változatos, újszerű eszközökkel, játékos módszerekkel történő tehetséggondozásra. A foglalkozások előtt „étlapot” is kiküldünk, amiből kiválaszthatják a gyerekek, hogy mit szeretnének alkotni, mi pedig ennek megfelelően biztosítjuk az alapanyagot. A gyerekek ebből dolgoznak, a visszajelzés pedig azonnali, hiszen el is készülnek a művek.

Az is kiderült, hogy kisebb csoportokban „dolgoznak” a fiatalsággal, így egyrészt mindenkire jut elég idő és a figyelmük is maximálisan fenntartható.

„Az is öröm, hogy délutánonként a felnőttek is szívesen járnak hozzánk, jelenleg 11 művészeti csoport és szakkör működik, a legújabb a csipkeverők csapata. Nemrégiben találkoztam egy volt „tanítványunkkal”, aki már egyetemista. Beszélgettünk és elmondta, hogy a mai napig kézműveskedik, mert az nyugtatja. Az alapokat itt kapta meg és végigkíséri egész életében. Azt gondolom, hogy az ilyen történetekért is érdemes csinálni, és azért, amikor látni a gyerekek arcán az alkotás örömét” – zárta gondolatait Ursutzné Blága Krisztina.

- ÉM-PA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!