Kazincbarcika hírei

2012.02.21. 16:18

„Magyarnak lenni az Egyesült Államokban 2012”

Kazincbarcika - Nagyon fontosnak tartom, hogy többek között a nemzeti öntudatról minél több csatornán és fórumon beszéljünk, hiszen a nemzeti öntudat nélkül, nincs nemzet, csak morális válság!

Kazincbarcika - Nagyon fontosnak tartom, hogy többek között a nemzeti öntudatról minél több csatornán és fórumon beszéljünk, hiszen a nemzeti öntudat nélkül, nincs nemzet, csak morális válság!A dokumentum filmemben ezekről a témákról beszélgetek Amerikában élő magyarokkal. Olyan ismeret anyagot adnak át, ami elindíthat gondolatokat az emberek fejében. A nemzeti történelmümk egyik fontos eseménye március 15. Javasolnám, hogy az ünnep előtt ezeket a gondolatokat juttassuk el az emberekhez és szólajanak meg „hiteles” emberek!

Hasulyó János vagyok Kazincbarcikáról, a közel-múltban érkeztem haza az Egyesült Államokból. Nagyon készültem erre a nagy útra, hiszen hónapokig szerveztem az amerikai-magyar emberekkel a riportokat.

Miért is vágtam neki a hosszú útnak?

Fontosnak tarom, hogy készüljenek olyan filmek amiből meríthetnek a fiatalok. A dokumentumfilm címe „Magyarnak lenni az Egyesült Államokban 2012”.

Célom a figyelem felhívás a nemzeti öntudat fontosságára, és hogy újabb ezer évünk csak úgy lehet, ha a szívekben ott lesz!

Azt látom Magyarországon, hogy egyre nagyobb gond van és problémákkal küzdenek az emberek, főleg lelki. Most lenne igazán szükség az összefogásra, az egymás megsegítésére. Viszont, hogy ha nincs egy egészséges nemzeti öntudat egy társadalomban, akkor ez a összefogás nem fog létre jönni. Bennem mint borsodi emberben, mindig bennem volt, hogy megvizsgáljam, hogy az Óhazától távol élő magyar emberek, miért tartják fontosnak a nemzeti öntudat és a hagyományok ápolását? Erre próbáltam választ kapni és reményeim szerint a dokumentumfilmemmel eltudom ültetni az emberekben a gondolatokat, hogy miért is van szükség a nemzeti öntudat erősítésére, talán valami elindul az agyakban?!?

A beszélgetésekből kiderül számomra, hogy miért nincs nemzeti öntudat nagyon sok állampolgárban.

A beszélgetésekből számomra a tanúság, a nemzeti öntudat építésében a szülőknek nagy a felelősségük, hiszen, ha gyermekkorban ezt nem adják át és nem kerül be a kicsiknek a szívébe, akkor nagy baj van! A nemzeti ünnepeink fontossága. A legfontosabb, sajnos a régi rendszerben erről a szülők nem igazán mertek  beszélni a gyerekeiknek és a felnövekvő gyermek sem beszélt a csemetéinek erről, tisztelet a kivételeknek, így nem csoda, hogy sok emberben nincs ilyen tudat és érzés a hazája iránt! Az oktatási rendszer is tehet erről. Szerintem a nemzeti öntudat, olyan mint a jó immunrendszer, többek között meg véd a külsőtámadásoktól is, hiszen nem tudják olyan könnyen megvezetni az embereket, összefogásra sarkalja az embereket, viszont, ha nincs az emberekben öntudat, akkor látjuk napjainkban is, hogy milyen könnyen manipulálják külföldi nyomásra az! Filmemben elmondják, hogy milyen hálásak Orbán Viktornak, amiért ő nemzetben gondolkozik! Ebben a nehéz helyzetben is azzal foglalkoznak az emberek, hogy egymást ütik, és a valós veszélyt nem veszik észre, ahelyett, hogy egységesen kiállnának a kintről jövő támadásokkal szemben. Nemzeti öntudat nélkül nem tud egy nemzet sem felemelkedni!

Természetesen figyeltem arra, hogy mély merítéssel készítsem el ezeket a beszélgetéseket. Több mint húsz személyt kerestem fel. Többek között 56-os magyarokat, néhány éve kiköltözött személyeket, De az a megtiszteltetés ért, hogy vállalta a filmemben a szereplést Hules Endre Hollywoodi film producer, vagy Dán Károly New York-i főkonzul, Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul, de még Egerszegi Krisztinával is sikerült interjút készítenem New Yorkban.

A film 2012.február 26-án lesz kész.

-HJ-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!