Kazincbarcika hírei

2011.11.21. 13:38

Kazincbarcikai hazánk első komplex digitális iskolája

Kazincbarcika – A Sajó-völgyi Szalézi Szent Ferenc, korábban Ságvári Endre Gimnázium lett Magyarország első komplex digitális iskolája.

Kazincbarcika – A Sajó-völgyi Szalézi Szent Ferenc, korábban Ságvári Endre Gimnázium lett Magyarország első komplex digitális iskolája.Az egyedülálló rendszer példaértékű, mely után egyre többen érdeklődnek, még a Microsoft Magyarország is. 

Pontosan egy évvel ezelőtt, az akkor még Ságvári Endre nevét viselő kazincbarcikai gimnáziumban új chipkártyás beléptető rendszert helyeztek üzembe. Az épület főbejáratánál két forgókaros beléptető kaput építettek ki, ezeken kizárólag chipkártyával haladhatnak át a diákok, a dolgozók és a látogatók.

Petróczi Gábor igazgatótól megtudtuk, hogy az iskola közel 600 diákjának és 62 alkalmazottjának saját chipkártyája van, mellyel nem korlátozzák a ki-belépést, de egy szoftver segítségével regisztrálják mindenki mozgását.

Miért ne ehetne is?

Bár már a beléptető is nagy meglepetést keltett iskolai körökben, a gimnázium vezetői nem elégedtek meg ennyivel, hanem továbbgondolták az igényeket.

- Első lépésként megteremtettük annak a lehetőségét, hogy a belépéshez használt chipkártya egyben ebédjegyként is funkcionáljon – mondta Petróczi Gábor

- Az ebédlőben elhelyezett terminál leolvassa, hogy az adott kártyához tartozik-e az adott napra ebéd, illetve azt is látja, hogy előzetesen az illető az „A” vagy a „B” menüt választotta. Diákjaink és dolgozóink az iskola honlapján 2 nappal az étkezés időpontja előtt saját ízlésüknek megfelelően választhatják ki, hogy mit szeretnének ebédre elfogyasztani, vagy akár le is mondhatják az aznapi rendelésüket – mondta az igazgató.

„A nagy szem mindent lát…”   

Az új tanév új fenntartót hozott a gimnázium életébe és a Szaléziak továbbfejlesztették a több millió forintos beruházást. A gimnáziumban már két éve alkalmazzák a DINA digitális naplót, ezt kapcsolták össze a beléptető rendszerrel. Így az iskola vezetői és az osztályfőnökök a digitális naplóba belépve látják a diákok beérkezésének, távozásának és ebédelésének időpontját is. A rendszer beélesítésével nagymértékben csökkent az iskolát engedély nélkül elhagyók száma, annak ellenére is, hogy a beléptető karok fizikailag egyetlen diák távozását sem akadályozzák meg.

A három egyenként is újszerű elektronikai rendszer összekapcsolásával az ország első komplex digitális iskoláját valósították meg a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban.

Sikert aratott az innováció

Az újdonság varázsával bíró fejlesztést az iskola a HunDidac 2011. évi országos kiállításán is bemutatta.

- Itt találkoztunk a Microsoft oktatási igazgatójával, aki külön méltatta a rendszer átgondolt felépítettségét – árulta el Petróczi Gábor.

- S ami számunkra a legnagyobb öröm, hogy meghívta az iskola képviselőit a Microsoft Magyarország 2012-es nyári bemutatójára, amit óriási sikerként könyvelhetünk el. A szakember érdeklődését is felkeltő rendszer megvalósításához több mint 4 millió Ft-ra volt szükségünk. Ebből 3 millió Ft-ot saját bevételeinkből teremtettünk elő, méghozzá úgy, hogy 15 iskola számára eladtuk 25 jó gyakorlatunkat, ez adta a több milliós fejlesztésünk pénzügyi alapjait - tudtuk meg az intézmény vezetőjétől.

- G. J. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!