Kazincbarcika hírei

2011.05.09. 20:30

ÉRV: A luxusautóktól a luxuslakásig

<p>Kazincbarcika, Miskolc - Bűncselekmény, vagy sem? A megyei fűügyészségtől vár állásfoglalást az ÉRV.</p>

„Lezárult az a komplex átvilágítási folyamat, amelyet az új vezetés hivatalba lépését követően rendelt el az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű (ÉRV) Zrt. a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel karöltve – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Ritter Géza, az ÉRV Zrt. tavaly október 15-én kinevezett vezérigazgatója. „Volt sejtésem, hogy találunk majd rendellenességeket a cég működésében, azonban a feltárt visszaélések nagyságrendje és azok változatos formái mindenkit megdöbbentettek – jelentette ki a cégvezető. – A mi feladatunk most, hogy felszámoljuk a visszaéléseket. A felelősök személyének megállapítása az ügyészség dolga lesz.”

Hatszáz oldalnyi dokumentum

Dr. Szabó Iván, az átvilágítást vezető ügyvéd elmondta, hogy az átvilágításon öt ügyvéd mellett külön könyvszakértő, közbeszerzési szakértő, valamint egy speciális közmű-műszaki tanácsadó cég (összesen 12 szakértő) dolgozott. Ennek eredményeként állt össze a mintegy 600 oldalt kitevő átvilágítási jelentés. A vizsgálat során mintegy 200 esetben találtak hibákat a cég működésében, amelyek a legkisebb adminisztrációs szabálytalanságoktól kezdve a komoly gazdasági bűncselekmények gyanúját felvető esetekig terjednek. 

„A feltárt visszaélésekkel okozott kár mértékét ma még nehéz lenne egy pontos összeggel meghatározni, de becslése szerint a kár bőven meghaladja a másfél milliárd forintot” – jelentette ki az ügyvéd. Kiemelte, hogy – az iratok tanulsága szerint – az előző vezetés tevékenységét szinte teljes kontroll nélkül végezhette ez vezethetett a visszaélések lehetőségéhez.

Példaként említette, hogy a cég tízmilliókat áldozott a felsővezetők luxusautóira. Azon túl, hogy a sportkocsik beszerzése felesleges luxus volt, ezeket a gépkocsikat a vállalat az egyik kizárólagos beszállítójától szerezte be, jóval a piaci ár felett bérelte. Az üygvéd szerint a társaságot a kizárólagos „udvari” beszállítók rendszere, a verseny teljes hiánya jellemezte: „volt olyan társaság, amely az óraleolvasásoktól, a földmunkákon át, a gépkocsibérletig minden pályázatot megnyert az ÉRV-nél.”

A negatív példák között említette a Sirokon végrehajtott félmilliárd forintos beruházást, ahol a pályázók közötti sorrendet az általuk vállalt napi kötbér mértéke döntötte el, és az egyik pályázó – véletlenül éppen az udvari beszállítók közül – a többi pályázóval szemben ötvenszeres napi kötbért vállalt, azaz késedelem esetén naponta 100 millió forint megfizetését, amely igen kétségessé teszi a pályázat tisztaságát. Az már nem okozott meglepetést, hogy az érintett cég később természetesen nem fizette meg a felmerült kötbért.

Belső vizsgálat és feljelentés

Több rendellenességet fedeztek fel a társaság ingatlangazdálkodásában is: Bánhorvátiban és Hajdúszoboszlón nagy értékű ingatlanokat adtak el úgy, hogy előzetesen semmilyen értékbecslés nem történt. Előfordult olyan eset is, amikor egy nagyértékű ingatlant olyan gazdasági társaságnak adtak el, amely az adásvételi szerződés megkötésekor még nem volt megalapítva.

Dr. Szabó Iván elmondta, hogy tudomása szerint ezekben az ügyekben az MNV Zrt. már belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy az ÉRV Zrt, felügyelő bizottsága miért nem észlelte a hibákat. Az átvilágítást követően 10-12 nagy jelentőségű ügyet tárnak az ügyészség elé a felelősség megállapítása érdekében. Ezen kívül 9 esetben fognak polgári peres eljárást indítani annak érdekében, hogy a társaságot ért kárt enyhítsék.

Ritter Géza vezérigazgató kiemelte, hogy azok a munkavállalók, akiket felelősség terhel a történtekért, már nincsenek a társaságnál. Az átvilágítást követően haladéktalanul létrehozott egy munkacsoportot, amelynek feladata a feltárt hiányosságok kijavítása.

ÉM-SZB


Az átvilágítók megállapításaiból

  • 2007 és 2010 között 7+1 személygépjármű bérletére összesen 53 049 504 forintot költött a cég. A 8 járműből 7 járművet később meg is vásároltak, így a teljes költség több mint 80 millió forintra rúg.
  • Az ÉTV Zrt. három darab 3000 köbcentiméteres Opel Insignia sportkocsit bérelt, de a korábbi vezérigazgatót emellett egy luxusterepjáró kizárólagos használata is megillette. A sportkocsik bérleti díja havi 662 000 forint volt, darabonként.
  • Vállalat 20 000 000 forintot fordított egy 100 négyzetméteres lázbérci úgynevezett „műszerjavító műhely” felújítására. Az átvilágítók helyszíni eljárása során kiderült, hogy műhely helyett egy minden kényelemmel felszerelt apartmanról van szó.
  • Eger belvárosában a társaság egy 46 négyzetméteres „üzemegységgel” rendelkezik. Mivel a vízszolgáltatás ezt semmilyen szempontból nem indokolta, ezért megvizsgálták az ingatlant, amiről legnagyobb döbbenetre kiderült, hogy egy minden kényelemmel berendezett luxuslakás, amely a dolgozók elmondása szerint az előző vezetés „kizárólagos kényelmét” szolgálta.

Elherdált pénzek az ÉRV-nél?

eszak | 2011.05.09 20:24
Kazincbarcika - Mintegy másfél milliárd forint kárt tártak fel az Északmagyarországi Regionális Vízmű (ÉRV) Zrt. átvilágításakor

200 szabálytalanságot találtak - Ügyészséghez fordul az Észak-magyarországi Regionális Vízművek

fuggetlen | 2011.05.09 17:17
Miskolc - Kétszáz hiányosságot tárt fel az az átvilágítási jelentés, amelyet az állami tulajdonú Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. tavaly novemberben kinevezett vezetői készíttettek a cég korábbi gazdálkodását vizsgálva - hangzott el egy hétfői sajtótájékoztatón. A társaság ügyészséghez fordul, mert az okozott kár megállapításaik szerint a másfél milliárd forintot is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!