Kazincbarcika hírei

2011.05.15. 15:54

Diáktiltakozások a Jókai bezárása ellen Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - A gimnazisták nem akarnak szakiskolába járni – többen inkább új iskolát választanak maguknak.</p>

Személyen a megyei közgyűlés alelnöke, Riz Gábor kézbesítette ki múlt csütörtökön a selyemzsinórt a kazincbarcikai Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium számára, amikor a legszűkebb körben bejelentette: az iskola a tanév végén megszűnik létezni. Bár még közgyűlési határozat nincs a döntésről, az alelnök látogatása ennek előkészítését jelenti.

Mint Göndör Judit, a kazincbarcikai önkormányzat sajtószóvivője elmondta, hivatalosan még az kazincbarcikai polgármesteri hivatalt a tervezett középiskola-bezárásról még a megyei önkormányzat nem értesítette, az elképzelésekből a hivatalban is csak pletykaszinten értesültek. Bár a Jókai megyei fenntartású középiskola, az ingatlan, amelyben az intézmény működik, a városé – amit most visszakap, annak minden költségével együtt, ami továbbronthatja a barcikai költségvetés amúgy sem rózsás helyzetét. M. Bíró Liza, a megyei közgyűlés sajtósa mindössze annyit közölt lapunkkal a Jókaira sorsára vonatkozó kérdésünkre: „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közleményben fog tájékoztatást adni az intézkedéssel kapcsolatban”.

A szülők szerint az egész helyzetben az a legrosszabb, hogy az érintetteket – a diákokat és szüleiket – senki sem kérdezte meg, szeretnék-e, ha a gimnáziumba járó gyerekek a jövőben egy szakiskolában folytatnák tanulmányaikat – még ha az hivatalos nevébe szeptembertől be is emeli a „gimnázium” kifejezést. A Surányiban 1500 körüli a gyereklétszám, a 96 százalékos kihasználtsággal működő Jókaiban pedig 576, a summázatukkal létrejövő monstre oktatási intézménybe azonban várhatóan lényegesen kevesebben fognak járni, mint a két iskola jelenlegi létszáma, sokan ugyanis már most úgy döntöttek, a megváltozott feltételek nem felelnek meg az eredeti elképzeléseiknek – a diákok ezért új, más, a Surányitól eltérő iskolák után néznek.

Úgy tudjuk, a Jókai dolgozóira a megváltozott körülmények mellett is szükség lesz – legalábbis abban az esetben, ha a tanulócsoportok tényleg egyben maradhatnak –, és a diákokat ugyanazok a tanárok tanítják majd, mint eddig – csak éppen ennek hogyanját nem látja senki, ugyanis ha az eredeti elképzelés valósul meg, és a jókaisok két intézményben kapnak helyet, tanáraikat komolyan próbára teszi majd az iskolák közötti fel-le szaladgálás.

A Jókai promt bezárása miatt a döbbenet és a felháborodás akkora volt Kazincbarcikán, hogy a diákok pénteken rögtönzött tüntetésen tiltakoztak – jobb lehetőség nem lévén –, a Jókai és a barcikai polgármesteri hivatal előtt, és aláírásgyűjtésbe kezdtek almamáterük megmentése érdekében. A Facebook-on máris szervezik a további figyelemfelkeltő megmozdulásokat – a legközelebbit hétfő délutánra.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!