Kazincbarcika hírei

2011.04.08. 07:33

Döntésre várnak az egyházak

<p>Miskolc - Ha a közgyűlés úgy dönt, szeptembertől négy újabb egyházi intézmény lesz Miskolcon.</p>

Oktatási intézmények fenntartóváltásról is dönt a jövő héten a miskolci közgyűlés. Mint azt már többször megírtuk, különböző egyházak vennék át egy szakközépiskola, két általános iskola és egy óvoda működtetését. A Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolát szeptembertől a Görög Katolikus Apostoli Exarchátus működtetné, az Istvánffy Gyula Általános Iskolát a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Vörösmarty Általános Iskolát és a Weöres Sándor Óvodát pedig a Magyar Római Katolikus Egyház Egri Főegyházmegyéje. A Miskolc honlapján megtalálható közgyűlési előterjesztés szerint az önkormányzat a Fáy Szakközépiskolát 40 millió forintért adná el, az ingóságokat pedig 10 millióért, a Vörösmarty Iskolát 30 millió forintért, az óvodát 10 millió forintért (ingóságokkal együtt)az Istvánffy Iskolát pedig térítésmentesen átadná használatba határozatlan időre. (Ennek oka, hogy az iskola Dayka Gábor utcai épülete és a mellette fekvő okmányiroda valamint Miskolci tv épülete egy helyrajzi számon szerepel. Ha megoldódik ez a probléma, az egyház szeretné megvásárolni az iskolaépületet.)

Lesz körzetük

Az előterjesztések azt is tartalmazzák, hogy az általános iskolák és az óvoda új fenntartói felveszik az intézmények beiskolázási körzetében lakó gyermekeket, és hogy az intézmények jelenlegi dolgozóit tovább foglalkoztatják. Az egyházaknak felekezeti elvárásaik csak azokkal a gyerekekkel szemben lesznek, akik az egyházi átvétel után jelentkeztek. A Vörösmarty Iskola esetében az előterjesztés szerint alternatív lehetőségként biztosít a római katolikus egyház etikaórát a gyerekeknek.

Néhány héttel ezelőtt tájékoztatták az önkormányzat és az egyházak képviselői a tantestületeket, diák- és szülői közösségeket a tervezett fenntartóváltásról. Bár az érintetteknek sok kérdésük volt, de ellenállást egyik intézményben sem váltott ki az „egyházivá” válás. 

Nem piaci áron

A görög katolikus egyház maximálisan elégedett az előterjesztésben megfogalmazott feltételekkel, mondta az Észak-Magyarországnak Grunda János, az egyház oktatási referense. Hozzátette: a vételár természetesen nem tekinthető piaci árnak, az egyház ugyanis oktatási funkcióval veszi meg az iskola épületét. Ha ettől eltérne, az iskolát vissza kellene adnia az önkormányzatnak. Grunda János megjegyezte: ha a saját tulajdonukba kerül az épület, annak felújítására egyszerűbben tudnak majd pályázni a jövőben.

Nem ilyen elégedett Ficzek László, az Egri Főegyházmegye érseki irodájának igazgatója. Szerinte nincs végleges megállapodás a főegyházmegye és a miskolci önkormányzat között. Mint fogalmazott, az önkormányzat naponta változtatja a feltételeit, így ők csak a közgyűlési döntés után tudják majd megállapítani, hogy az abban foglaltak számukra megfelel-e. Az igazgató konkrétumokat nem árult el.

Több apróság

Az Egri Főegyházmegye elégedetlenségével kapcsolatban kerestük meg Kiss Gábort, a miskolci önkormányzat humán főosztályának vezetőjét, aki lapunknak elmondta: tulajdonképpen komoly konfliktus nincs az egyház és a város között. A megállapodás 20-30 apróbb tétele körül alakultak ki viták, melyek az átadásra váró épületek tulajdonlásával és használatával kapcsolatosak. Ezért a főosztály a közgyűlési ülésre elkészíti az előterjesztés egy újabb változatát. A főosztályvezető hozzátette: az önkormányzatnak ugyan megtakarítást jelent az intézmények átadása, de a fő indok nem ez volt, hanem az, hogy a jelenlegi egyházi intézményekbe sokszoros a túljelentkezés.

ÉM-HE


További egyházi tervek

Több megyénkbeli kistelepülés azért szeretné oktatási-nevelési intézményeit egyházi kézbe adni, mert képtelen a jelenlegi finanszírozás mellett fenntartani azokat. Folynak a tárgyalások, így a jövőben még több óvoda vagy iskola lehet egyházi intézmény. A Görög Katolikus Apostoli Exarchátus szeretné átvenni a homrogdi iskolát, a selyebi óvodás és iskolát. Rakacán cigány oktatási központot hozna létre, de itt megrekedtek a tárgyalások, mert az önkormányzat felújításra pályázott, így csak ennek lezárulta után tudnak újra tárgyalni. Kérés érkezett az egyházhoz Kazincbarcikáról és Edelénybőlis, itt is elkezdődtek az egyeztetések. Az viszont már biztos, hogy szeptembertől roma szakkollégiumot működtet majd az egyház  Miskolcon.

A római katolikus egyház is több önkormányzattal tárgyal, de konkrétumokat nem árultak el. Az evangélikus egyház pedig a megyében nem kíván más oktatási intézményt működtetni.


Se egyenruha, se tandíj nem lesz

eszak | 2011.03.05 11:02
Miskolc - Ha a közgyűlés úgy dönt, a Fáy András Szakközépiskola szeptembertől görög katolikus intézmény lesz.

Egyházi átvétel: várakozó állásponton - Miskolc és Borsod-Abaúj ...

eszak | 2011.02.25 07:33
Miskolc - Az egyházi átvétellel kapcsolatos kérdéseikre hamarosan választ kapnak a pedagógusok és a szülők.

Ez már nem a kárpótlás

eszak | 2011.02.22 13:20
Miskolc - A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzat átadja közoktatási intézményeit más fenntartónak.

Ma önkormányzati, holnap egyházi

eszak | 2011.02.22 10:37
Miskolc - A református egyház is szeretne újabb közoktatási intézményt működtetni Miskolcon.

Az olvasó kérdezi: Egyházi átvételen innen és túl

eszak | 2011.02.17 12:08
Miskolc - Az egyházi átvétel után a jelenlegi tanulókra nem vonatkoznak a felekezeti elvárások.

Egyházi átvétel: csak feladattal együtt!

eszak | 2011.02.16 16:28
Miskolc - Az oktatási intézmények egyházi kézbe adása 100 milliós megtakarítást jelent Miskolcnak.

Mely iskolákat veszi meg az egyház Miskolcon?

eszak | 2011.02.08 13:27
Miskolc - Többek között egy roma szakkollégium létrehozása is szerepel a görög katolikusok elképzelései között.

Több egyházi iskola lesz Miskolcon

eszak | 2011.02.07 11:54
Miskolc - Oktatási intézmények átadásáról tárgyal a városvezetés az egyházakkal.

"Nehéz év lesz: üres a kincstár" - Ülésezett a miskolci közgyűlés

eszak | 2011.02.05 17:20
Miskolc - A keddi polgármesteri bejelentés határozta meg  a csütörtöki közgyűlési ülést Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!