Hajdú-Bihar

2011.07.04. 18:50

A hullámvölgy eléri a középiskolákat is

Debrecen - A várható változásokra ősztől készítik fel a város oktatási rendszerét.

Debrecen - A várható változásokra ősztől készítik fel a város oktatási rendszerét.

A következő tanévben a középfokú intézményrendszer kapcsán komoly döntéseket kell hoznia a városvezetésnek. Valószínűleg ugyanúgy átszervezésekre, összevonásokra, esetleg intézmény megszüntetésére kerülhet sor, mint ahogyan az az általános iskoláknál már lezajlott – mondta el Somogyi Béla, Debrecen oktatási ügyeiért felelős alpolgármestere hétfői, „tanévösszegző” sajtótájékoztatóján.

Tovább csökken

– A gyerekszám csökkenése elérte a középfokú oktatást is. 15 éve folyamatosan egyre kevesebb az általános iskolás, eddig azonban az átalakult szakképzés, az érettségi utáni képzések rendszere kitolta a középiskolás éveket, akár 20-21 éves korig, elfedve a demográfiai hiányt. Debrecenben mostanra nagyjából egy középiskolányival kevesebb gyerek van, mint amennyi a rendszerünk kapacitása. Ugyanakkor feltehetően leszállítják a tankötelezettség korhatárát és a szakképzési törvény is változni fog – sorolta az alpolgármester.

Összességében a gyereklétszám további csökkenését prognosztizálta, megjegyezve, hogy fel kell készüni rá, „nem dughatjuk homokba a fejünket”. Ősszel felmérik a város középiskolai rendszerét, s várhatóan szűkítik a kapacitásokat.

Debrecenben jelenleg mintegy 12 ezer általános iskolás és 8-9000 középiskolás van (kb. 2-3000 diák közülük nem helybeli). A gimnáziumok iránti igény kevésbé csökkent, inkább a szakképzésben jellemző ez, legalábbis egyelőre. A változtatásokról azonban nem ez alapján döntünk majd – jegyezte meg Somogyi Béla.

Változó finanszírozás

Az alpolgármester tanévet összegző tájékoztatóján az óvodai férőhelyek iránti magas igényről számolt be, melyet megemelt csoportlétszámokkal, alapítványi intézmény bevonásával, új óvoda építésével igyekeznek kielégíteni.

Az utóbbi időszak változásai főleg az általános iskolákat érintették. Az Eötvös utca intézmény megszűnése, a Rakovszky és a Tégláskerti iskola betagozódása kapcsán Somogyi Béla kijelentette: a törvény egyértelműen fogalmaz a működés feltételeiről. Az általános iskolák átszervezése 100 millió forint nagyságrendű megtakarítást eredményez, azonban nem ez volt a fő szempont a változtatásokkal – jegyezte meg.

A kollégiumi rendszer szűkítetésének egyik okaként az anyagi kényszert jelölte meg. Míg évekkel ezelőtt 100 százalékos volt a férőhelyek finanszírozása, mára csak 60-70 százalékos. Ugyanakkor az önkormányzati intézményekben más, például egyházi fenntartású iskolák diákjait is elhelyezték, ezt azonban nem tudta a város tovább vállalni.

HBN-SzT

Csak ideiglenesen költöznek

Örömtelinek mondta az alpolgármester, hogy felújítják a Fazekas Mihály Gimnáziumot, azonban ennek kapcsán ismételten hangsúlyozta: nem költözik el véglegesen az iskola. A soron következő tanévben némi kényelmetlenséget kell majd elviselniük a tanároknak és diákoknak, cserébe azonban megújult épületet kapnak.

Még nem tudni, ki lesz a kivitelező, egyelőre a közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Ha meglesz a nyertes, elkészíti a munkálatok ütemtervét – tájékoztatott Somogyi Béla. Bizonyos feladatokat el lehet végezni szakaszolva (nyílászárócsere, stb.), ez idő alatt legfeljebb az épület egy-egy részét nem tudják használni tanításra. Más munkák miatt azonban (például a vizesblokkok felújításánál, ahol el kell zárni a vizet) az iskola jelentős részének ideiglenes elhelyezést kell biztosítani. A Beregszászi iskola (Burgundia utcai) régi épülete és az új Ifjúsági Ház (a volt „kisfazekas” felújított épülete) lehet alkalmas erre. A tervek szerint jövő nyárra befejeződne a beruházás.


Debrecen - 25 év után átfogó rekonstrukció a szakiskolában.

Debrecen (MTI) - Körülbelül egy középiskolányi diákkal, azaz hatszáz tanulóval van kevesebb a debreceni középfokú oktatási intézményekben, mint az ideális, így az ősszel "át kell nézni" a rendszer ezen szegmensét - közölte Somogyi Béla (Fidesz) alpolgármester hétfőn sajtótájékoztatón a városban.

Debrecen - Debrecenben az új tanévben hússzal kevesebb pedagógus kezdheti munkáját, és lesz olyan iskola, amelyiket bezárják, illetve olyan is amelyiket egy másikkal összevonnak a tanulói létszám csökkenése miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!