Helyi közélet

2012.05.18. 09:21

Ülésezett a miskolci közgyűlés: Két téma generált nagy vitát

Miskolc - Csütörtökön üléseztek a miskolci képviselők: többek közt a közbiztonság, a kollégiumok ügye volt napirenden.

Miskolc - Csütörtökön üléseztek a miskolci képviselők: többek közt a közbiztonság, a kollégiumok ügye volt napirenden.A miskolci közgyűlés csütörtöki ülésén két téma váltotta ki a legnagyobb vitát. Egyrészt a rendőrkapitányság előző évi tevékenységéről szóló beszámoló, másrészt pedig a leánykollégiumok összevonásának ügye.

A rendőrségi beszámoló vitája több mint egy órán át tartott. Abban mind az ellenzéki, mind a városvezető pártok képviselői egyetértettek, hogy elismerik a rendőrség munkáját. Nem is a statisztikai adatokon folyt a vita – azokból az derül ki, hogy csökkent a bűncselekmények száma Miskolcon és a rendőrkapitányság nyomozati eredményessége megelőzi a magyar nagyvárosokét – hanem azon, hogy a miskolciak szubjektív biztonságérzete nem érzékeli ugyanezt. Ebben a Fidesz és a KDNP képviselői is egyetértettek, ők is kritikával illették a kialakult helyzetet. Több fideszes képviselő is kérte, hogy növeljék a rendőrjárőrök számát, kérték, hogy szereljenek fel térfigyelő kamerákat körzeteikben. A KDNP-s dr. Kovács László arról beszélt, hogy nem is a belvárossal van a baj – ott európai színvonalú a közbiztonság – hanem a város bizonyos gócpontjain. Arra kérte képviselőtársait, hogy írják össze és jelezzék a rendőrségen, hogy melyek ezek, hogy azokon a helyeken aktívabban ellenőrizzen a rendőrség.

Kollégiumügy

Dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a rendőrkapitányság kommunikációján kellene javítani, hogy az itt élőkön ne hatalmasodjon el, hogy nem érzik magukat biztonságban.

A képviselők nem vitatták az eredményeket sem. Többen pozitívumként említették a kritikus területeken végzett fokozott ellenőrzéseket.

A másik vitát generáló előterjesztés a miskolci kollégiumok ügye volt. A közgyűlés elé terjesztett javaslat ugyanis az volt – később el is fogadták a képviselők – hogy szüntessék meg a Központi Középiskolai Leánykollégiumot, és lakóit költöztessék át a Karacs Teréz kollégiumba. A döntést azzal indokolták, hogy mindkét épület kihasználatlan, a kettő együtt 59 százalékos kapacitással működik.

Az ellenzéki képviselők közül a Jobbik már a kihasználatlansággal sem értett egyet, Pakusza Zoltán az ülés elején ügyrendi javaslattal is élt, hogy vegyék le napirendről az előterjesztést, de ezt nem szavazták meg a képviselők A szocialisták a kihasználatlanságot ugyan elismerik, ám Fedor Vilmos képviselő úgy fogalmazott, hogy azt viszont már nem, hogy miért a központi kollégiumot kell megszüntetni, miért nem a Karacsot. A központi kollégium ugyanis a belvárosban van – jobban megközelíthető és biztonságosabb – és egyébként is kollégiumnak épült.

Színház és a Csanyik

Az ellenzéki pártok szerint csakis gazdasági megfontolásból született az a döntés: az önkormányzat ugyanis értékesíteni akarja az épületet.

Ez utóbbi felvetést nem is tagadták a fideszesek. Kiss Gábor alpolgármester pedig egyenesen elismerte, a központi épülete iránt biztosabban lesz befektető, mint a belvárosból kieső, és szerkezetileg is rosszabb adottságú Karacs épülete iránt.

A képviselők többek között abban is döntöttek tegnapi ülésükön, hogy ezentúl bérleti díjat kell fizetnie a gazdasági társasággá alakuló Miskolci Nemzeti Színháznak az épület használatáért, és hogy pályázati anyagot állít össze a Miskolci Városfejlesztési Kft. a Miskolc-Csanyik turisztikai attrakciófejlesztésre: 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újulhatna meg így a Bükk Keleti Kapuja.

ÉM-HM

 Integrálódó szociális intézmények

A szociális intézményrendszer teljes átalakításáról is tárgyaltak tegnap a miskolci képviselők. Kiss Gábor alpolgármester elmondta, szükség van az átszervezésre, de ez alkalommal csak koncepcióról tárgyaltak, a végső döntés csak később születik majd meg. Három alternatívát vizsgáltak meg a szakemberek, a harmadikat látták követendőnek: a létező négy szociális intézmény teljes integrációját. Az előterjesztés szerint az átalakítással 2013-ban évi 22,9 millió forint megtakarítást remélnek, ez 2014-16 között már évi 114-121 milliót eredményezhet az előzetes kalkulációk szerint.

A koncepció szerint az integrációval önálló szervezeti egységben kap helyet a családsegítés és a gyermekjóléti alapellátás, a gyermekek napközbeni bölcsődei ellátása, a gyermekek napközbei bölcsődei ellátása, gyermekvédelmi szakellátás, cékcsoport specifikus szociális ellátás (idősek, fogyatékosok, pszichiátriai betegek), egészségügyi szolgáltatás. 


Miskolc – A májusi közgyűlésen a Bosch-ügyről, a városi szabadidőközpont átalakításáról, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásról, a Szabó Lőrinc iskoláról, a Miskolci Nemzeti Színház ügyéről, az avasi aluljáró ügyéről is szavaztak a miskolci képviselők.

Miskolc - Csütörtök tartotta májusi ülését a miskolci közgyűlés.  A napirend szerint tíz előterjesztést tárgyaltak nyilvánosan ülésükön a képviselők. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában