Friss hírek

2008.12.09. 18:02

Gyurcsány Ferenc: Küzdelemes ülés lesz Brüsszelben

<p>A miniszterelnök szerint a hétvégi Európai Tanács ülés küzdelmes lesz, alapvetően két nagy kérdésben, pénzügyi és gazdasági világválság, illetve a klíma és energia politika területén. Gyurcsány Ferenc kedden az Európai Tanács ülését megelőző konzultációs ülés után beszélt újságírók előtt.</p>

Rendkívül éles vita várható a klíma-kérdésben a brüsszeli találkozón -mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint a vita hátterében az áll, hogy korábban azt vállalták: 2020-ig 20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást. Ezt az eredeti szándék szerint 1990-es állapothoz képest kellett volna megtenni, de az elmúlt hónapokban a bizottság és jó néhány befolyásos ország igyekezett elérni, hogy csak a 2005-ös állapothoz képest folytatódjék a csökkentés. Ez viszont Magyarország és a környező országok számára is rendkívül hátrányos - állítja a kormányfő. Lengyelország és Magyarország viszi a főszerepet abban, hogy számunkra is elfogadható kompromisszum legyen - tette hozzá a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!