Nagyvilág

2011.03.08. 21:46

Líbia: Ellentámadásban Kadafi erői - az ENSZ BT a repülésmentes övezetről vitázott

<p>A Moamer Kadafihoz hű erők kedden heves támadást indítottak az ellenzéki tüntetők irányítása alatt álló az-Zavija város ellen, miközben a légierő Ra s Lanuf környékén támadta az ellenzéki pozíciókat. Közben egyre erősödik a repülésmentes övezete lehetséges bevezetéséről szóló vita a nemzetközi közösségen belül.</p>

A líbiai fővárostól ötven kilométerre keletre található azZavija ellen heves támadást indítottak Kadafi erői. A települést a BBC brit közszolgálati adó értesülései szerint ötven tankkal, és repülőgépekkel támadták. Több áldozat is van, de számokat nem tudni.

Az AFP francia hírügynökség a líbiai külügyminisztérium egyik volt munkatársától úgy értesült, hogy a városban minden sarkon harcok alakultak ki. A férfi elmondása szerint "nagyon kritikus" a helyzetet, Kadafi arra készül, hogy szerdára bevegye a várost.

Közben a líbiai légierő gépei a R as Lanuf várostól nyugatra található területeken bombázták az ellenzéki fegyveresek állásait, valamint lakónegyedeket.

Az Al Jazeera English közlése szerint a Kadafi távozását követelő ellenzékiek repülésmentes övezete bevezetését kérik a nemzetközi közösségtől. A tüntetők közölték: a szárazföldi támadásokkal szembe tudnak szállni, de a légierővel nem.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) délelőtti ülésén "nagyon komoly" megbeszélést tartottak a zóna esetleges bevezetéséről - közölte Lynn Pascoe, az ENSZ főtitkárhelyettese. Nagy-Britannia és Franciaország már el is készített egy, a zóna bevezetéséről szóló határozattervezetet, amelyről a háttérben tárgyalnak a BT tagjai - közölték ENSZ-diplomaták az AFP-vel.

Egy brit diplomata elmondása szerint a tervezetet azért készítették el, hogy ha gyorsan szükség lenne rá, azonnal tudjanak cselekedni. William Hague brit külügyminiszter pedig kiemelte, hogy a repülésmentes zónát csakis széles nemzetközi támogatás mellett lehet bevezetni. Az arab országok külügyminiszterei pénteken foglalkoznak majd a kérdéssel, egy rendkívüli megbeszélésen - írta az Al Jazeera.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!