Helyi közélet

2010.08.02. 17:04

Perbeszédek helyett párbeszédeket

<p>Sátoraljaújhely - Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Széphalmi Diéta előadássorozatot.</p>

Hétfőtől csütörtökig összesen hat előadás hangzik el a Széphalmi Diéta idei rendezvénysorozatán, amelynek sajtótájékoztatóját hétfőn tartották Sátoraljaújhelyen, az Európa Házban.

Juhász István, a Zemplén Eurorégió Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője köszöntőjében elmondta, a Széphalmi Diéta idén csatlakozott a Zempléni Eurorégió eseménysorozatához.

Antalóczy Attila egyetemi tanár, az esemény főszervezője elmondta, 2000-ben még országgyűlési képviselőként álmodta meg a Széphalmi Diétát.

– Képviselőként azt tapasztaltam, az országgyűlésben perbeszédek hangzanak el párbeszédek helyett – mondta Antalóczy Attila. – Azt gondoltam, legyen egy hely Széphalomban, ahol a nyári parlamenti szünetben acsarkodás helyett megpróbálunk beszélni és valamilyen közös nevezőre jutni. Sajnos a politikusok nem árasztották el a helyet, de jöttek helyettük közéleti emberek. Azt szerettük volna, ha a diéta egy erkölcsi-szellemi parlamentté növi ki magát. Idén úgy láttuk, itt az ideje a változtatásnak. Már tervezés alatt van a honlapunk, amelyet egy szellemi műhellyé szeretnénk alakítani és a jövőbeni elképzelésünk, hogy a diétához egy nyári szabadegyetemet is kapcsoljunk.

A világ utolért

– Egy ilyen rendezvényt nem életre kelteni nehéz, hanem tizenegyedik alkalommal is megismételni – mondta Galló Béla, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa. – Ami itt az eltelt tíz évben elhangzott, az sajnos, vagy szerencsére még a mai napig is aktuális. Amit az eltelt tíz év alatt megjósoltunk, az be is következett. A világ utolért bennünket.

A Széphalmi Diéta előadásait Széphalmon, a Kazinczy-kertben rendezik. Délelőtt és egy délután is egy-egy előadás hangzik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában