Helyi közélet

2010.03.02. 11:30

Leomlott a rézsű, tönkrement az úttest

<p>Sajóvelezd - A teherautók, fittyet hányva a jelzőtáblákra, a megroggyant úton is tovább próbálkoznak.</p>

Rövid mérlegelés után az út fizikai lezárása mellett döntött a Magyar Közút Kht. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei regionális igazgatója, Stohl Gábor igazgató és Huszár János, a társaság regionális főmérnöke, miután a helyszínen Sajóvelezd polgármestere, Pál Katalin társaságában megtekintette a 26-os főutat Sajóvelezddel összekötő utat, ami egy rézsűcsúszás tett szinte járhatatlanná a hétvégén.

A történtek óta eddig csak jelzőtáblák tiltották a behajtást, ám erre ottjártunkkor is éppen fittyet hányt egy pótkocsis teherautó vezetője – így nyolcszáz métert volt kénytelen tolatni, mert a szűk úton megfordulni sem volt lehetősége. A Stohl Gábor szerint tankönyvbe illő „csúszólapos rézsűcsúszást” valószínűleg az idézte elő, hogy az út alatt egy olyan réteg található, ami a nedvesség hatására el tudott siklani az alatta lévő stabilabb rétegen.

A útkanyarulat külső íve mentén meredek domboldal, a belsőn szintén nagy lejtésű partoldal található. Míg a dombról erre folyik a csapadék, a part alatt tóvá gyűlt össze a belvíz, ami a Sajó magas vízállása miatt nem tudott a folyóba ömleni. A csapadék és a belvíz hónapok óta folyamatosan áztatja a rézsűt, ami most megelégelte: egy nagyjából 30-40 méter hosszú szakaszon megcsúszott és magával rántott az útból annyit, amennyit csak bírt. A felezővonal környékén elrepedt úttest, egyik fele így teljesen berogyott. A kár elhárításához több tízmillió forint és legalább egy év szükséges.

- szp -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában