Humor

2008.11.14. 13:34

1600 éves görög viccek

<p>Megtalálták a Monty Python humorcsapat híres "halott papagáj" jelenetének ősét egy negyedik századi görög viccgyűjteményben - közölte csütörtökön a viccek angol nyelvű változatának kiadója.</p>

A több mint 1600 éves vicceket tartalmazó "Philogelos: A Nevetésfüggő" című alkotást egy multimédiás könyvben adták ki, a 21. század igényeinek megfelelve.

Az ősi görög vicceket tartalmazó könyvben van egy történet egy emberről, aki egy eladót von felelőségre, közölve, hogy a nála vett rabszolga halott. "Az istenekre" - válaszolja erre az eladó: "amikor nálam volt, nem csinált ilyesmit".

Az 1600 évvel később készült, és rendre a világ legviccesebb jelenetének megválasztott "halott papagáj" jelenetben egy a dühös vevő élettelen madarára panaszkodik egy eladónak, aki szerint azonban az állat nem halott, csak "pihen", "alszik", az "ijedségtől megmerevedett", valamint a "fjordok után vágyakozik". Nem ez az egyetlen egy, a 16 százada mesélt viccek közül, amelyeket továbbra is lehet hallani.

A vicceket a multimédiás könyv kedvéért felmondó angol humorista, Jim Owen elmondása szerint egy-két viccet mostani fellépéseken is hallott, csak egy picit időszerűbbé tették azokat: "autóra cserélték a szekeret". A könyvben szereplő 265 viccet két korabeli görög viccmesterhez, Hieroklészhez és Filagriuszhoz kötik. A két emberről keveset lehet tudni, de feltételezik, hogy nem szerzői, hanem csak összegyűjtői voltak a poénoknak, amelyeket William Berg amerikai professzor fordított le angolra.

A vicceket a 11. század és a 15. század között keletkezett átiratokban találták meg, de a szövegelemzés szerint a negyedik századból származnak - közölte Berg. A viccek témái hasonlatosak a mostaniakhoz: szex, zsémbes, vagy ronda feleségek, és még szellentős viccekre is bukkantak a régi könyvekben.

Két példa: Egy nőgyűlölő felesége temetésén van éppen, amikor egy férfi megkérdezi tőle: "Ki az, ki itt békében nyugszik?" Mire a férj: "Én, most, hogy végre megszabadultam tőle".

"Doktor úr!" - szól a forrófejű orvoshoz egy férfi. "Képtelen vagyok feküdni, vagy állni, és még ülni sem tudok!" Mire az orvos: "Akkor lógassa fel magát!"

  • Humor rovatunk
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!