Önkormányzati választás 2019

2019.10.13. 19:46

Választottak a szavazók, kezdődik a számlálás

Az utolsó voksokat is leadták, már csak az eredmény összesítése maradt hátra.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Országszerte megkezdődött az urnák borítása. Szavazni 19.00 óráig lehetett, aki ezt követően érkezett a szavazóhelyiségekhez, azt már nem tudták fogadni: a szavazatszámláló bizottság 19.00 órakor bezárta az ajtókat.

Ha ebben az időpontban még sorban állnak a választópolgárok – erre számos példát láthattunk tavaly az országgyűlési választáskor – akkor mindenki, aki este 7 órakor sorban állt, még élhet a szavazati jogával, a később érkezők azonban már nem voksolhatnak. Hosszabb sor esetén a bizottság egyik tagja 19.00 órakor beáll a sor végére. Bár nagy volt megyénkben a szavazókedv, Miskolcon – tudomásunk szerint – nem torlódtak fel a választók a szavazóhelyiségek zárásakor.

A zöld borítékokat külön számolják

A szavazás lezárásának időpontját felvezetik az általános szavazóköri jegyzőkönyvbe. Azokat a szavazólapokat, amelyeket nem használtak fel, megszámolják majd kötegelik. A bizottság összesíti a visszautasítottak jegyzékén feltüntetett személyek számát, valamint a rontott szavazólapokat is. A szavazólapokat minden esetben legalább kétszer számolják át. Ha a két számlálás eltérő eredményre vezet, addig kell folytatni a műveletet, amíg két számlálás eredménye megegyezik. A nemzetiségi választáshoz tartozó zöld szavazólapokat külön kell kezelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!