Labdarúgás

2024.04.11. 09:31

Sietni kell, mert összedőlnek

Az Apostolok a szél és a tengervíz pusztító munkája révén nyerték el formájukat.

A tanú köveknek is hívott természeti csodát évente milliók keresik fel.

Fotó: Kolodzey Tamás

„Holnap olyan helyre kirándulunk, amely örökre megmarad majd az emlékezetükben” – mondta sokat sejtetően az évek óta Ausztráliában élő és dolgozó Fábián Mihály egykori miskolci FIFA kerettag labdarúgó játékvezető, majd hozzátette: „Korán indulunk és későn érünk haza, Melbourne-től mintegy hatszáz kilométert autózunk, de a tengerparti látnivalók mindent visznek, a mészkősziklák kedvéért milliók utaznak ide.”

Több millió éve képződtek 

Tizenkét apostol – így hívják a kontinensnyi állam déli részén, Victoria szövetségi állam Indiai-óceánnal határos csodáját. A helyszín a Port Campbell Nemzeti Park részét képezi, arrafelé természetesen hemzsegnek a turisták, hiszen a szirtek több millió éve képződtek, a csapadék és a hullámzás pedig napjainkban is formázza az alakjukat. A helyenként ötven méteres „tornyok” között boltíves barlangok és kapuk találhatók, a falak pedig hetven méterre magasodnak. Mivel a tengervíz oldja a mészkövet, a tornyok valamikor teljesen eltűnnek majd, az egyik például 2005-ben dőlt össze. Az idegenvezetők szerint az erózió évente két és fél centiméteres pusztítást végez, ezért mosolyogva ugyan, de azt ajánlják a földkerekség lakosainak, hogy siessenek, minél hamarabb keressék fel a mesevilágot. A világörökségi rész a hazánktól mintegy húszezer kilométerre fekvő Ausztrália egyik legfontosabb jelképe, így a vizitelők számára nem a nagy szél és az embertömeg okozza a legnagyobb gondot, hanem a sorban állás. Egyik-másik, pompás képek elkészítésére alkalmas kilátóban ugyanis a vendégeknek mintegy fél órát kell várniuk ahhoz, hogy kivárják, amíg az előttük állók megcsinálják a maguk videóit és képsorozatait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!