Labdarúgás

2024.04.04. 20:00

MLSZ-közgyűlés: ezek a legfontosabb számok

Pénteken tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Labdarúgó Szövetség. A szervezet közzétette honlapján a különböző beszámolókat, szakmai anyagokat.

Budapest 20230421 Labdarúgás MLSZ közgyûlés Foto Nemzeti Sport - Földi Imre A képen: Csányi Sándor

A vezetői összefoglaló többek között az alábbiakat tartalmazza: ,,Az MLSZ Elnöksége 2023 szeptemberében első alkalommal hagyta jóvá hosszútávú fenntarthatósági stratégiáját a 2023-2030 közötti időszakra vonatkozóan, amelyet utóbb az UEFA is elfogadott. A Szövetség vezető szerepet kíván betölteni a magyar labdarúgás környezeti és társadalmi értelemben vett fenntarthatóvá tételében, aktívan hozzájárulva ezzel egy befogadó, esélyteremtő labdarúgó társadalom kialakításához és a természeti környezet értékeinek megőrzéséhez."

Kiderül az anyagból az alábbi is: ,,Az MLSZ 2023-ban – ahogy az elmúlt 10 évben mindig – pozitív eredménnyel zárta a pénzügyi évet. A labdarúgás sportág az előző évben változatlan nagyságú, 45,7 milliárd forintos látvány-csapatsport támogatási (TAO) kerettel gazdálkodott. A 2023/24-es támogatási időszakra 1.883 pályázat érkezett be a Szövetséghez. Az MLSZ a teljes támogatási keretet felhasználta. A sportszervezetek a szövetségi jóváhagyó határozatokat birtokában 33,3 milliárd forint TAO támogatást tudtak lehívni, amihez további 4,5 milliárd forint kiegészítő támogatás kapcsolódott. Az MLSZ 12,4 milliárd forintos értékben hívott le TAO támogatást. Ennek döntő része a Bozsik Intézményi Programot, az amatőr klubok díjcsökkentését (5,9 milliárd forint) és pályaépítési-és felújítási programokat (2,2 milliárd forint) finanszírozta."

Az is kiderül, hogy ,,A TAO forráson felül az MLSZ 2023-ban további 7,8 milliárd forint támogatást utalt ki tagszervezeteinek. 1,8 milliárd forinthoz jutottak hozzá az NB III-as férfi felnőtt nagypályás csapatot működtető klubok. 1,5 milliárd forint támogatást kaptak a körzetközpontok és 3 milliárd forintot a tehetségközpontok. Produktivitási támogatás jogcímen pedig további 1,5 milliárd forint közvetlen támogatáshoz jutott több, mint 300 sportszervezet. A Szövetség támogatások felhasználását ellenőrző tevékenysége keretében a tavalyi évvel bezárólag 112 milliárd forintnyi elszámolás ellenőrzését zárta le és 4,5 milliárd forintértékben állapított meg szabálytalanságot. Megállapítható, hogy a sportszervezetek túlnyomó része tisztában van a támogatások nyilvántartásával és felhasználásával kapcsolatos előírásokkal, a pénzügyi fegyelem évről-évre javul. Azokban az esetekben, ahol visszaélés gyanúja merül fel, az MLSZ szankciókat alkalmaz, alapesetben a támogatási rendszerből történő kizárást, illetve a súlyosabb esetekben a feljelentést. Az összes infrastruktúra fejlesztésre jóváhagyott TAO támogatás összege 2023-ban 10,2 milliárd forint volt. Ezen belül 2023-ban összesen 44 új labdarúgó pálya és 71 pályafelújítás került jóváhagyásra több, mint 5 milliárd forint értékben. Az MLSZ 2023-ban eredményesen gazdálkodott és valamennyi támogatási programját a tervek szerint finanszírozta; mindeközben összesen 4,9 milliárd forint összegben fizetett be adót és közterheket a központi költségvetésbe és a Fővárosi Önkormányzat részére."

2024-es szakmai és pénzügyi tervben olvasható: ,,A Szövetség és az Akadémiák a még szorosabb együttműködés jegyében, a korábban szerzett tapasztalatokat hasznosítva, tovább folytatják a megkezdett munkát (audit, felmérések, tesztek…). A Szövetség által kiemelten támogatott Tehetség Központok és Körzet Központok egy átfogó auditon vettek és vesznek részt, amely elsősorban arról hivatott dönteni a 2024-es évben, hogy mely klubok folytathatják a munkát a jelenlegi besorolásuknak megfelelően."

A tervek szerint 2024-ben az MLSZ nagyságrendileg az előző évekkel azonos összegű támogatási forrásokkal tervez gazdálkodni. A látvány-csapatsport éves pénzügyi kerete 2019 óta változatlanul 45,7 milliárd Forint, a tervezés pillanatában ennek változásáról döntés nem született, így a Szövetség a következő évre is ezzel a kerettel tervez. Az MLSZ ugyanakkor központi költségvetési támogatásokból tagszervezetei részére további 6,955 milliárd Forint pénzügyi támogatást továbbít különböző jogcímeken Ebből a forrásból fedezi az MLSZ az utánpótlás-nevelési programját (Tehetség Központok és a Körzet Központok normatív támogatása) és a teljesítményalapú produktivitási támogatások kifizetését. 2024-ben az MLSZ a TAO sportági keretből 10,7 milliárd Forintot különített el klub beruházásokra. A 2024-es pénzügyi tervben további 3 milliárd Forintot irányoz elő az Elnökség amatőr sporttelep-felújításokra (Sporttelep Felújítási Program 2.0). Az MLSZ hatókörében így jövőre mindösszesen 28 milliárd Forint értékű beruházás valósulhat meg a sportágban.

A pénzügyi vezetői összefoglalóban megtalálhatóak az alábbiak: ,,Az ELN-21/2023 (03.30.) Elnökségi határozatával elfogadott 2023-as tervében (transzfer tételekkel együtt) 68 910 millió forint bevétel és 67 950 millió forint kiadás mellett 960 millió forint adózott eredménnyel számolt. A tervben a 2022/2023-as, valamint a hasonló nagyságrendben megtervezett 2023/2024-es elszámolási időszakra benyújtott MLSZ „TAO” sportfejlesztési program bevételei, továbbá a Magyarország 2023. évi költségvetésében az MLSZ részére betervezett költségvetési előirányzatok is figyelembevételre kerültek. A 2024-es pénzügyi terv (transzfer tételekkel) 72 134 millió forint bevétel és 71 669 millió forint kiadás mellett 465 millió forint adózott eredménnyel számol. A területi igazgatóságok tervezett együttes bevételi főösszege 5 149 millió forint, kiadási főösszege 5 147 millió forint. A 2024-es gazdálkodás tervezett pénzforgalmi eredménye 1 086 millió Ft."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!