Atlétika

2024.04.09. 19:00

Hatszázan állnak a rajtvonalhoz

A Kassa és Miskolc közötti ultramaratoni futóversenyről beszéltek kedden délben a szervezők.

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Vármegyénk székhelyének polgármesteri hivatalában minden részletre kiterjedő tájékoztatást adtak a sajtó képviselőinek az immáron hatodszor kiírt verseny házigazdái. Az eseményt megelőzően a földszinti aulában nyitották meg azt a kiállítást, amely a százesztendős kassai Béke Marathon, Európa legrégebbi, valamint a földkerekség második legidősebb futóviadala emlékezetes pillanatait tablókon mutatja be. A remek tárlatot az elkövetkezendő napokban bizonyára sokan keresik majd fel. 

Az eddigi legtöbb  

A sajtótájékoztatón Veres Pál, Miskolc polgármestere kijelentette: 

– Számunkra fontosak a hagyományok, amelyek összetartják közösségeinket, elmélyítik a kapcsolatainkat. Büszkék vagyunk a barátainkra, a kassai maraton száz évére és azokra az évszázadokra, melyek során közös történelmet írtunk. A most rajthoz állók példát mutatnak eltökéltségből és a sport iránti alázatból. 

A számokról Borkuti László, a szervező bizottság elnöke elmondta: 

– Száznyolcvan szlovák és négyszázhúsz magyar versenyző sorakozik majd fel a rajtvonal mögé, ennyien még soha nem tették fel a kezüket. Az útvonal nem változott, csak a sorrend: április 20-án, szombaton Kassáról indul a mezőny, a cél pedig a miskolci Városház téren lesz. 

Minden készen áll  

Lucia Gurbalová, Kassa főpolgármester-helyettese sikeresnek nevezte a két nagyváros sportbeli együttműködését, méltatta, hogy az esemény tömegeket vonz, majd hangsúlyozta: 

– Nagy örömmel várjuk önöket a kassai rajthoz!

Branislav Koniartól, a Béke Marathon főrendezőjétől, a Kassai Marathon Klub elnökétől megtudtuk, hogy már minden és mindenki készen áll a rajtra: 

– A szlovák indulók száma tavalyhoz képest megduplázódott és nem csupán egyének, hanem csapatok is csatasorba állnak, hiszen Igló és Kassa mellett, a lengyelországi Katowice és a csehországi Ostrava városa egyaránt önkormányzati váltóban vesz részt a rendezvényen.   

Dream team  

A VI. Kassa – Miskolc ultramaraton 117 kilométeres és hosszan követi a Hernád folyó útvonalát. A táv: Kassa – Abaszéplak – Alsómislye – Kéked – Gönc – Vizsoly – Abaújszántó – Hernádkércs – Szikszó – Sajóvámos – Szirmabesenyő – Miskolc. A szakaszt egyéniben, párban és öt-tíz tagú váltóban is lehet teljesíteni. Előbbiek esetén tizenöt, a váltóknak pedig tizennégy óra áll rendelkezésre a célba érésre. A versenykiírás szerint ismét összeáll a tízes dream team, melyet az egyes váltópontokra leggyorsabban érkező futók alkotnak. Az álomcsapatba bekerülők tárgyjutalom díjazását az útvonalon érintett települések önkormányzatai és támogatóik vállalták magukra. KT 

Érdekességek 

* Újdonságként bevezették a hivatalos kerékpáros kísérői státuszt: huszonketten lesznek

* Nevezett Bogár János, aki egykor hatszor diadalmaskodott a Bécs – Budapest szupermaratonon és nyert az Athén – Spárta közötti távon is

* A jól ismert gyárak, üzemek és vállalatok közül váltót indít többek között a BorsodChem, a Bosch, a Hell, a Sanofi és a Swietelsky

* A versenyzők és a regisztrált kerékpáros kísérők egyedi pólót, utasbiztosítást, a váltópontokon frissítőt, szükség esetén egészségügyi ellátást, a célban pedig érmet és meleg ételt kapnak

Jó ötlet volt

A szervezők meglepetést „forraltak” a díjátadóra. Azt tervezték, hogy két egykori köztársasági elnök, Rudolf Schuster szlovák és Schmitt Pál volt magyar államfő adja majd át az ereklyéket, utóbbi – aki negyven évig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban sportdiplomataként is szolgált és kétszeres ötkarikás vívóbajnokként a Nemzet Sportolója – azonban más irányú elfoglaltsága miatt nem tud Miskolcra utazni, a kilencven éves Schuster válaszát pedig még várják.  


 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!