Labdarúgás

2024.04.02. 13:07

Átmegy-e a falon a DVTK, vagy megakad?

A nemzetközi kupaszereplés esetleges elérése is a tét a Diósgyőr számára az FTC ellen.

Gera, Szatmári és Marquinhos a két csapat legutóbbi tétmeccsén, a 2023. október 22-én megrendezett DVTK – FTC (1-2) NB I-es bajnokin

Fotó: Árvai Károly

Elkezdődik az FTC széria a DVTK-nál, 40 napon belül három tétmeccset játszik egymás ellen a két csapat. Szerdán 20.00-tól Magyar Kupa negyeddöntőt vív a két együttes a diósgyőri stadionban, és mivel ebben a sorozatban egy mérkőzés dönt a továbbjutásról, így az egyik fél óriási lépést tesz a kupa-győzelem felé vezető úton. 
A jövő héten szerdán 18.00-tól az NB I 21. fordulójából elhalasztott FTC – DVTK meccset pótolják, Budapesten, május második hét végéjén pedig fordított párosításban, az élvonalbeli bajnokság utolsó előtti körében, DVTK – FTC mérkőzést rendeznek Diósgyőrben.

Ünnep és dráma

Maradva a mostani összecsapásnál: több, mint tízezer néző előtt mérkőznek meg egymással a csapatok, és biztos, hogy lesz ünnep és dráma, mert az egyik fél továbbjut, a másik kiesik. Ha a rendes játékidő végén döntetlenre állnak a felek, akkor 2x15 perces hosszabbítással folytatódik a harc, ha ez sem hoz döntést, akkor 11-es rúgásokkal ér véget a presztízscsata. 
A két fél a kupában, legutóbb hét évvel ezelőtt játszott egymás ellen, szintén a negyeddöntőben. Akkor még oda-visszavágósak voltak a párharcok, 2017. március 29-én, Budapesten, az FTC – DVTK meccsen 2-1-es hazai siker született, hat nappal később, az április 4-én, Mezőkövesden – amit a diósgyőri stadion építése miatt rendeztek a dél-borsodi városban – 0-0-s döntetlen született, így az FTC jutott tovább, és végül meg is nyerte a sorozatot. Azóta a zöld-fehéreknek egyszer sikerült kupát nyerniük, 2022-ben, és ennek köszönhetően 24 elsőségnél tartanak a sorozatban, és azon vannak, hogy a jubileumi 25-öt elérjék az idén. Erre az erőviszonyok alapján nagyobb esély van, a kétszeres kupagyőztes DVTK-val szemben (a fogadóirodák is magasabban jegyzik az FTC-t, a győzelmükre 1,75-ös oddsot adnak, a DVTK-éra 3,9-et).

Tíz éve

Érdekesség, hogy a Ferencváros a a DVTK elleni esetleges nyolc napon belüli kettős sikerével, a kupa mellett a bajnokságban is nagyot lépne az elsőség megszerzése felé. A fővárosi együttesnek a következő idénybeli nemzetközi kupaszereplése szinte biztosra vehető, ugyanennek az elérésére a DVTK-nak a kupában van nagyobb esélye. A piros-fehérek a negyeddöntőnél tovább legutóbb 10 éve jutottak, akkor ebben a körben a Lombard Pápa Termál FC-t verték ki, 2-2-es idegenbeli meccs után, hazai környezetben 3-0-ra nyerve, ami után az elődöntőben a Debreceni VSC-t búcsúztatták, majd a döntőben, az Újpest FC-vel szemben maradt alul, 11-es rúgásokban.
Az idei kupasorozatban az FTC szerzett nagyobb skalpokat, előbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei I. osztályban szereplő Nagyecsedi RSE-t 8-0-ra verték idegenben, a következő körben a népligeti pályán a Puskás AFC 4-3-ra, a 2x15 perces hosszabbítás végén szerzett góllal, majd a nyolcaddöntőben, a Debreceni VSC vendégeként, 75 percet emberhátrányban futballozva, az 1-1-es végeredmény után 11-es rúgásokkal 5-3-ra diadalmaskodtak. A Diósgyőr az idei MK-évad első találkozóján, az NB III-as III. kerületi TVE vendégeként 6-2-re nyert, majd az NB II-es BFC Siófok otthonában 3-1-re győzött, a nyolcaddöntőben, hazai környezetben pedig a Zalaegerszegi TE FC-t ejtette ki, 4-2-vel. 

A legerősebb

Mivel a Magyar Kupában nincs semmilyen ajánlás, premizálás a Magyar Labdarúgó Szövetség részéről fiatalok, illetve magyar játékosok szerepeltetésére, így ebben a körben minden csapat a legerősebb összetételben léphet pályára. Igaz, az FTC-re vasárnap csúcsrangadó vár a bajnokságban, listavezetőként a 2. helyezett Paksi FC-t fogadják, de a fővárosiak kerete bombaerős, minden posztra van két jó játékosuk. A zöld-fehérek idehaza tétmeccset legutóbb tavaly december 12-én veszítettek, a Paksi FC vendégeként kaptak ki 3-2-re, azóta 8 bajnokit nyertek, egyszer döntetlenre végeztek, és a kupában a már említett DVSC elleni meccsen volt döntetlenjük. 
A DVTK-nál nem ilyen jó a helyzet játékos fontoson. A csapat legutóbbi tétmérkőzésén, a múlt szombaton, a Zalaegerszegi TE FC otthonában 5-1-re elveszített bajnokiról különböző okok miatt többen is hiányoztak. A Bárdos, Acolatse, Feuillassier, Szabó L., Tóth B., Farkas D., Csirmaz, Szamosi nyolcasfogatból, ha utóbbi négy ha bevethető lenne, akkor sem sok esélye lenne a játékra, viszont a névsor első négy tagjának hiánya elég szűk mozgásteret szab a DVTK szakvezetője számára, mert hiába lenne indokolt frissíteni néhány helyen, nincs magas minőség a ZTE ellen kispadra kerültek között, nagyjából Pernambuco és Popadiuc játéka kerülhet előtérbe. 
A meccs kérdése az, hogy a DVTK átmegy-e az FTC erős falán, vagy megakad, felkenődik rá.
 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!