Kosárlabda

2024.04.23. 19:37

Aranyért mehet a DVTK Hun-Therm

Öt év után ismét bajnoki döntőbe jutott a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

Másodszor csapott össze az elődöntőben a DVTK Hun-Therm (fehérben) és a Sopron Basket

Fotó: Bátori Péter

A női kosárlabda NB I/A rájátszásában, az elődöntőben, az egyik fél két győzeleméig tartó csatában a DVTK Hun-Therm és a Sopron Basket csapatai kedden a második meccset játszották. Ezúttal utóbbi gárda otthonában, azok után, hogy a múlt szombati első meccset a Diósgyőr nyerte hazai környezetben.
A mostani találkozón a vendég légiósok közül Tadic maradt ki, mert csak négy külföldit lehetett nevezni. A diósgyőrieket több tucat drukkerek kísérte el, buzdította a lelátóról. 
Az első meccs történései ismétlődtek, a Diósgyőr első hármasát Aho N., a másodikat Jovanovic szerezte (2-6), de ezúttal nem tudott 6-nál egalizálni a Sopron, Aho N. újabb triplája után a Sopron időt kért (2-9). Nem csak 6-6, de 9-9 sem volt, annak ellenére, hogy a hazai együttesnek lett volna lehetősége egyenlíteni, ám csak 8-9 jutottak a pauza után, mert a 6. percben Charles egy faultos kosárral a DVTK ponttermését gyarapította (8-12). Brooks találatai után Mompremier nem tudott egyenlíteni büntetőkből (13-14), és Charles ponterősségével a Diósgyőr 5 pontos fórt épített a negyed végére (13-18). 
A második játékrész elején nem ment a Diósgyőrnek, védekezésben és támadásban sem, és amikor a 13. percben Papp K. behúzta a házigazdák első trojkáját, és ezzel a meccs folyamán először vezetett a Sopron, a DVTK időt kért (20-18). A szünet jót tett a piros-fehéreknek, a játékrész középen Lelik góljával újra a látogatók álltak jobban (23-24), majd jött a váltott vezetéses szakasz, de csak 27-26-ig, mert Toman D. palánk alólijával három lett közte, és emiatt újabb diósgyőri pauza következett. Aztán Garbin hármasai jöttek, egymás után kettő (29-32), így a 18. percben a Sopron szünetelt. A folytatásban Charles leindításos, és Lelik betöréses gólja után a Diósgyőr hízott (29-36), majd Charles büntetőivel az addigi legnagyobb fórra tett szert a DVTK. Ám a negyed végén Papp K. bevágta saját maga és csapata harmadik hármasát (32-38).

Fordulás után 

A térfélcserét követően nem sokkal Lelik hármasával vezetett ismét 9-cel a Diósgyőr (34-43), majd amikor a 25. percben Garbin bedobta saját maga harmadik hármasát, ami csapata 7. triplája volt, kerek lett a különbség a csapatok között, emiatt a Sopron időt kért (42-52). A Sopron kapkodva játszott, a Diósgyőr higgadtan, Charles közelije után Aho N. távoli dobása ért célba, és a hazaiak 14 pontos hátrányban időt kértek (45-59). 93 másodperc volt hátra ekkor a negyedből, a játékrész végjátékában pedig 10 pontra csökkentette a hátrányát a Sopron (50-60).
A záró menetben előbb Grigalauskyte, majd Gabin szerzett centergólt, aztán Kányási zúzott be egy hármast, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs (50-67)., a 33. percben. Ugyanis a Diósgyőr jobb csapat annál, mintsem ilyen előnyt elherdáljon. A DVTK Hun-Therm okosan játszott a hátrelévő időszakban, és komótosan begyalogolt a döntőbe! 
A piros-fehérek öt év után játszhatnak ismét az aranyért, ellenfelük csütörtökön válik ismertté, mert a Szekszárd otthon 76-73 nyert a Győr ellen, és a másik elődöntőben harmadik meccs dönt a fináléba kerülésről.

Sopron Basket – DVTK Hun-Therm 60-74 (13-18, 19-20, 18-22, 10-14)
Sopron, 1400 néző. V.: Kapitány, Nagy V., Söjtöry.
Sopron Basket: PAPP K 9/9., Fegyverneky 4, Varga A. 9/3, Böröndy 4, BROOKS 20. Csere: Mompremier 5, Sitku 7/3, Turner, Toman D. 2. Vezetőedző: Gáspár Dávid.
DVTK Hun-Therm: AHO N. 9/9, CHARLES 19, Lelik 9/3, Jovanovic 7/3, Grigalauskyte 5. Csere: GARBIN 18/12, Kányási 7/3, Aho T., Tenyér. Vezetőedző: Völgyi Péter. 
Gáspár Dávid: – Gratulálok a DVTK-nak, megérdemelten jutottak a döntőbe, tudták, hogy hol támadják a gyenge pontjainkat. Várjuk a szurkolóinkat a bronzmérkőzésre is. 
Völgyi Péter: – Nagy energiával, fegyelmezetten, és a második félidő kifejezetten okos játékával sikerült nyerni. Köszönjük a szurkolóknak a támogatást, belehajszoltak minket a győzelembe, a döntőbe. Szeretnénk még egyet lépni, párharcot nyerni az évad végén. 
Az egyik fél két nyert meccséig tartó párharcának végeredménye: 2-0, a DVTK Hun-Therm javára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!