Helyi sport

2024.04.10. 20:03

Ajándékba adott labda, és első félidő

Szerdán a fővárosban pótolta korábban elhalasztott mérkőzését a diósgyőri csapat.

Két gárda érdekelt volt hétköznap a labdarúgó NB I-ben szerdán, ugyanis a Ferencváros, és a Diósgyőr a fővárosban csapott össze, amiatt, hogy korábban, a 21. fordulóban ez az összecsapás elmaradt, a zöld-fehérek nemzetközi kupakötelezettsége miatt. Az együtteseket 22 pont választotta el a táblázaton a kezdés előtt, illetve óriási szakadék a költségvetést tekintve, amely mintegy 3-szorosan a hazai zöld-fehérek oldalára billen. Amelynél két módosítás volt a Paks elleni, hétvégi bajnoki találkozóhoz képest, kimaradt Zachariassen, valamint Makreckis, bekerült Botka, illetőleg Sevikyan.

Már az elsőben

A szombati, Kisvárda elleni összeállításhoz képest hét helyen változott a DVTK összeállítása: Odyntsov betegség miatt nem állt rendelkezésre, helyette Danilovic állt a gólvonalra, aki ebben a szezonban a Magyar Kupában, a III. Kerületi TVE ellen védett, illetve nemrég a Rákospalotai EAC ellen az NB III-as tartalékcsapatban. Lund kapustársához hasonló ok miatt hiányzott, Szabó L., Jurek, Klimovich, Pernambuco, és Gera pedig a kispadra került. Helyettük Chorbadzniyski, Stephen, Bényei, Edomwonyi, Vallejo, és Pozeg Vancas futott ki a gyepre. A két szerb tréner, a két barát a kezdő sípszó előtt kedélyesen beszélgetett egymással.
A vendégszektor közel harmada telt meg a kezdésre, ugyanakkor még meg sem melegedtek a szurkolók a lelátón, amikor Bokros – aki számára idegen poszton, középhátvédként kapott lehetőséget – óriási hibája után Varga köszönte szépen a lehetőséget, és 35 másodperc után vezetést szerzett a házigazdának. Óriási volt a labdabirtoklási fölény a budapestiek javára az első tizenöt percben (70 százalék-30 százalék), egyértelműen ők szabták meg a meccs menetét. A piros-fehérek visszahúzódtak a térfelükre, hátrányban is arra (kellett) várjanak, hogy hátha labdát tudnak szerezni, és abból képesek pontos passzok révén a Ferencváros 16-osának környékére kerülni. A két tábor kölcsönösen el volt egymással foglalva, nem éppen irodalmi stílusban szólt a nóták egy része, de ez – mondhatni – megszokott ebben a párosításban. A 21. percben Sevikyan 14 méterről, ballal nagyon eltalálta a labdát, blokk nem volt, Danilovic pedig tehetetlen volt, megduplázta tehát előnyét az FTC. A játék képe ezután sem változott, a Diósgyőr mintegy 35 méterre visszazárt a saját térfelére, ennek ellenére félő volt, hogy nagyobb fiaskóba futnak bele. Fél óra eltelte után Bényei vállalkozott lövésre, azonban kísérletét követően a labda elkerülte a Ferencváros kapuját. Ha valaki ekkor fogadott (volna) a DVTK győzelmére, akkor 12-szeres összeg üthette volna a markát, de erre ekkor semmi esély sem vonatkozott. A félidő utolsó pár percében előrébb merészkedtek a borsodiak, azonban valós veszélyt nem jelentettek Dibusz kapujára.

Cissé hiba, szépítés

Talán a legaktívabb emberét,  de sárga lapos Bényeit cserélte le Radenkovic a szünetben, aki arra számíthatott, hogy a Ferencváros kevésbé lesz offenzívebb, mint volt az első negyvenöt percben. Az 52. percben Marquinhos kevergetett, egy kicsit tévedett, amikor lőtt, a kapu felé való kísérletek aránya 15-2 volt. Stephenék feljebb dolgoztak a pályán, mint korábban, próbálkoztak ugyan, de nagyon határozott volt a zöld-fehérek védő munkája. Az 56. percben viszont a nagyobb aktivitás meghozta a szépítést, Klimovich emelését Cissé elvétette, Pozeg Vancas ott volt, és szépen megoldotta a helyzetet. Rögtön izgalmasabbá vált a mérkőzés, a kapott gólt, az ekkor nyújtott visszafogottabb produkciót nem éppen pozitív módon kommunikálta csapat irányába a hazai ultra tábor. Stankovic-edző hármat cserélt, érezte, hogy visszaesett együttese, fel kellett ráznia csapatát. Majd három perccel ezután Klimovich találta el a felső lécet, ebben benne volt az egyenlítés. Aztán jött az FTC, Sevikyan, Danilovic a helyén volt, így maradt a ,,közte egy". A Ferencváros vezetőedzője az előny növelése, miskolci kollégája az egalizálás érdekében küldött pályára friss erőt, ismét a hazai csapat ,,nyomogatott".

Nem változott

Az utolsó tíz percre Jurek is megkapta a lehetőséget, hátha meg lehet a pontszerzés, a 89. percben Dibusz kapott egy löketet a vendégektől (Pernambucótól), de biztosan ölelte a labdát. Jurek a 94. percben is megpróbálkozott egy lövéssel, ballal, de ez sem ért célt. Maradt az eredmény, a Ferencváros remek első félidei játékával győzött, de a második játékrész alapján a DVTK nem állt messze attól, hogy egyenlítésen. A táblázaton a helyzet nem változott, maradt első az FTC, amely nagy lépést tett a bajnoki cím felé (11 pont a fórja a második Paks-sal szemben, és már csak 6 forduló van hátra a bajnokságból), míg a Diósgyőr hetedik, ám csupán négy pontra a negyedik helytől. ÉM


Labdarúgás: Jegyzőkönyv
Ferencváros – Diósgyőri VTK 2–1 (2–0)
Budapest, 9473 néző. V.: Berke (Kóbor, Vígh-Tarsonyi).
Ferencváros: Dibusz (0) – Botka (6), Cissé (5), Abena (6), Civic (5) – Loncar (5), Maiga (6) – Sevikyan (6), Abu Fani (6), Marquinhos (6) – Varga (6). Vezetőedző: Dejan Stankovic.
Diósgyőr: Danilovic (6) – Szatmári (5), Chorbadzniyski (5), Bokros (4), Stephen (5) – Holdampf (5), Vallejo (5) – Bényei (5), Acolatse (5), Pozeg Vancas (6) – Edomwonyi (5). Vezetőedző: Vladimir Radenkovic.
Csere: Bényei helyett Klimovich (6) a 46., Civic helyett Ramírez (5) a 64., Loncar helyett Ben Romdhan (5) a 64., Varga B. helyett Kodro (5) a 64., Pozeg Vancas helyett Pernambuco (-) a 74., Edomwonyi helyett Szabó (-) a 74., Sevikyan helyett Zachariassen (-) a 74., Acolatse helyett Jurek (-) a 82., Marquinhos helyett Makreckis () a 84. percben. 
Sárga lap: Abu Fani a 18., Bényei a 26., Szatmári a 35., Botka a 63., Abena a 73., Pozeg Vancas a 73., Chorbadzniyski a 94. percben.
Gólszerző: Varga B. (1-0) az 1., Sevikyan (2-0) a 21., Pozeg Vancas (2-1) az 56. percben.

Leandro de Almeida, másodedző: – Az első félidőben nagyon jól játszottunk, meg voltak a helyzeteink is. A második félidő első első tíz perce még rendben volt, de utána nem teljesen az jött, amit vártunk. Sok labdát is elveszítettünk, illetve nem tudtuk helyzetbe hozni úgy a támadóinkat, mint előtte, ebben fejlődnünk kell.
Vladimir Radenkovic: – Az volt a célunk, mint minden bajnoki mérkőzésen, hogy pontot, pontokat szerezzünk. Az első percben történtek sokként hatottak ránk, ami kitartott az első negyvenöt percben, az ellenfél többet birtokolta a labdát. A második félidőben ki tudtunk jönni a sokkból, túllendültünk rajta, voltak helyzetek, magabiztosabban játszottunk. Ez a játékrész kifejezetten jobb volt, azzal elégedett vagyok.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!